Στην Αθήνα ο Κέρι

Στις 10:30 προσγειώνεται  στο Ελευθέριος Βενιζέλος, από την Λευκωσία, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών. Σχεδόν μία ώρα αργότερα, στις 11:40, ο Τζον Κέρι θα έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του Νίκου Κοτζιά.

Η συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά αναμένεται γύρω στις 12.30 το μεσημέρι αφού προηγηθεί η συνάντηση του κ. Κέρι με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στις 11.40, παρουσία του κ. Κοτζιά.

Ο Τζον Κέρι αναμένεται να έχει συνομιλίες με την ελληνική ηγεσία σχετικά με την κρίση των προσφύγων από την Μέση Ανατολή, καθώς και για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι από την ατζέντα του αμερικανού ΥΠΕΞ δεν θα λείπει η ρωσοτουρκική αντιπαράθεση μετά από την κατάρριψη του ρωσικού τζετ από την Άγκυρα, όπως και η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Ευρώπη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Δεδομένου ότι την ημέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα οι υπουργοί Εσωτερικών των «28» θα συζητήσουντο ενδεχόμενο διετούς εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν, το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ των κ.κ Τσίπρα και Κέρι.

Ένα από τα βασικότερα θέματα συζήτησης θα είναι, ασφαλώς, και το ενεργειακό καθώς ήδη έχει ανοίξει η σχετική συζήτηση από την πρώτη συνάντηση που είχε ο κ. Κοτζιάς τον περασμένο Απρίλιο κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον με τον κ. Κέρι και την αποστολή στη συνέχεια στην Αθήνα του ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια Άμος Χοκστάιν, ο οποίος στήριξε τους αγωγούς TAP και IGB, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα στρατηγικό εταίρο στα ενεργειακά της ευρύτερης περιοχής.

Πηγή: antenna.gr/news