Προβληματισμένοι οι γιατροί για τη σταδιακή κατάργηση προστασίας σε off patent και γενόσημα

Να επανεξετάσει τη στάση της γύρω από τα νέα προαπαιτούμενα στην υγεία καλεί την Κυβέρνηση ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, προειδοποιώντας πως ειδικά η σταδιακή απομείωση του πλαφόν προστασίας των off patent και γενόσημων φαρμάκων, ενέχει κινδύνους για την αποτελεσματική φαρμακευτική κάλυψη των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΠΙΣ τονίζει πως η σταδιακή απομείωση του μηχανισμού προστασίας (“κόφτη”) μέσα στην περίοδο των επόμενων δύο ετών, “ενέχει τον κίνδυνο να αποσυρθούν παλαιά, δοκιμασμένα φάρμακα από την ελληνική αγορά και τη θέση τους να πάρουν άλλα, ακριβότερα”.

Χαρακτηρίζουν, δε, το μέτρο αυτό “ταφόπλακα” για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία όπως λένε, αποτελεί έναν από τους τελευταίους και βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Υπενθυμίζεται πως βάσει των νέων μέτρων που συμφωνήθηκαν μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών, στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2016, το όριο προστασίας θα είναι 9 ευρώ για τα off-patent και 5,5 ευρώ για τα γενόσημα, ενώ στο δελτίο τιμών του δευτέρου εξαμήνου του 2016 το όριο προστασίας θα είναι 7 ευρώ για τα off-patent και 4 ευρώ για τα γενόσημα.

Περαιτέρω ωστόσο θα μειωθεί το όριο προστασίας στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2017 αφού θα πέσει στα 4,5 ευρώ για τα off-patent και 3 ευρώ για τα γενόσημα, ενώ στο δελτίο τιμών τουδεύτερου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας θα είναι 1 ευρώ για off-patent και γενόσημα.

Πηγή: stogiatro.gr