Τσίπρας: Θέλω εθνικό διάλογο, όχι απαραίτητα συναίνεση

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, με στόχο την σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, η οποία τελικά θα γίνει αύριο Σάββατο στις 12.00 το μεσημέρι, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Πλακιωτάκη, του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με τον Προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε στους Πολιτικούς Αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα γίνει αύριο στις 12μμ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης αποδέχτηκε την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα, αφήνοντας, ωστόσο, αιχμές για την κίνηση του πρωθυπουργού και ξεκαθαρίζοντας ότι η συμμετοχή της ΝΔ στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών  δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως στήριξη στους τακτικισμούς και τα τερτίπια του κ. Τσίπρα.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, θα παρευρεθεί στην σύσκεψη, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συζήτηση για το ασφαλιστικό, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. του. Σε αυστηρό ύφος, όπως λένε κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά κατέστησε σαφές στον κ. Τσίπρα ότι διαφωνεί πλήρως με την ατζέντα που έχει προτείνει και ειδικότερα για την συμπερίληψη του ασφαλιστικού.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε και με τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουτσούμπας απαντά αρνητικά για τη συμμετοχή του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο γγ του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε και με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο πρωθυπουργός, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με την πρωτοβουλία του για τη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών, ο οποίος κατά πληροφορίες ανταποκρίνεται θετικά για τη συμμετοχή του.

Πηγή: antenna.gr/news