Σένγκεν χωρίς Ελλάδα και Ιταλία προτείνει ο πρόεδρος του Eurogroup

Την Ολλανδική πρόταση για το σχηματισμό μιας μίνι-ζώνης Σένγκεν στην οποία θα μετέχουν μόνο η Γερμανία, η Σουηδία, η Αυστρία και το Βέλγιο επαναφέρει σε νέες του δηλώσεις ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μιλώντας στην Financieele Dagblad ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι ο μοναδικός τρόπος να αποφευχθεί αυτό θα είναι αν υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη και καλή συνεργασία για τον χειρισμό των προσφυγικών ροών κάτι όπως παραδέχθηκε «σήμερα δεν υπάρχει».

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ «οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν κάνουν το μερίδιό τους για να ενσωματώσουν τους πρόσφυγες. Και οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, αδυνατούν να ελέγξουν την κατάλληλη καταγραφή των αιτούντων άσυλο».

Ο ίδιος είπε πως: «Οι χώρες θα πρέπει να λάβουν τα δικά τους μέτρα για να προστατέψουν τις κοινότητές τους. Η Ευρώπη έχει φτάσει σε αυτό το σημείο και με πληγώνει που το παραδέχομαι».

Σημειώνεται ότι αυτή την πρόταση είχε καταθέσει πριν περίπου δέκα μέρες η Ολλανδία.

Σήμερα μάλιστα οι Financial Times τονίζουν πως η αποπομπή της Ελλάδας και μόνο από τη Σένγκεν βρίσκεται στο τραπέζι.

«Η Ελλάδα είναι η αχίλλειος πτέρνα της Σένγκεν: ο βασικός διάδρομος για τους πρόσφυγες προς την υπόλοιπη Ευρώπη και κατά γενική ομολογία το λιγότερο ικανό κράτος της Ε.Ε. Οποιαδήποτε χώρα θα δυσκολευόταν με την εισροή προσφύγων από την γειτονική Τουρκία που αντιμετωπίζουν τα ανατολικά της νησιά. Αλλά η αποτυχία της να σφραγίσει τα σύνορα της ή να εξετάσει τις αιτήσεις για άσυλο αποτελεί εμπαιγμό της αρχής ότι το κράτος μέλος πρώτης εισόδου πρέπει να έχει την ευθύνη για το μέλλον του πρόσφυγα. Αντίθετα, η Αθήνα έχει την τάση να αφήνει τους πρόσφυγες να συνεχίζουν το ταξίδι τους ώστε να γίνουν το πρόβλημα κάποιου άλλου», γράφει η εφημερίδα.