Πραγματικότητα τα ρωσικά αντίποινα

Συγκεκριμένα κάνει σιγά – σιγά η Μόσχα τα οικονομικά αντίποινα προς την Τουρκία για την κατάρριψη του αεροσκάφους της το πρωί της Τρίτης, όπως είχε προαναγγείλει ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο αγωγός αερίου Turkish Stream, κοινά επενδυτικά σχέδια με τους Τούρκους κι ενδεχομένως η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, μπαίνουν “στον πάγο” ενώ συνελήφθησαν και Τούρκοι επιχειρηματίες επί ρωσικού εδάφους με προσχηματική δικαιολογία.

Σήμερα Πέμπτη, ο Ρώσος υπουργός Ανάπτυξης Αλεξέι Ουλουκάγεφ ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, του γνωστού Turkish Stream, που θα περνούσε από τη Μαύρη Θάλασσα και θα συνέδεε τη Ρωσία με την Τουρκία. Πρόκειται για τον αγωγό του οποίου συνέχεια θα αποτελούσε ο εεληνο-ρωσικός αγωγός για τον οποίο Αλέξης Τσίπρας και Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν δώσει τα χέρια την περασμένη άνοιξη.

«Αυτό το πρότζεκτ δε διαφέρει από κανένα άλλο, μιλάμε για τη συνεργασία μας με την Τουρκία σε επίπεδο επενδύσεων. Σίγουρα είναι ένα από τα πιο σημαντικά επενδυτικά πρότζεκτ, αλλά, όπως και κάθε άλλο τέτοιο πρότζεκτ, υπόκειται στις ειδικές συνθήκες που έχουν προκύψει», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός, προδιαγράφοντας ουσιαστικά τη μοίρα του αγωγού.

Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος, στα μέτρα εναντίον της Τουρκίας ίσως περιληφθεί και η ακύρωση της τεράστιας ρωσικής επένδυσης για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, στη νότια Τουρκία, ενώ συμπλήρωσε πως οι περιορισμοί στις αερομεταφορές θα αφορούν τόσο τις κανονικές πτήσεις όσο και τις πτήσεις τσάρτερ προς τη γείτονα.

Έλεγχοι προϊόντων και οδηγία στους Ρώσους υπηκόους να εγκαταλείψουν την Τουρκία

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε δώσει εντολή στην κυβέρνησή του να ετοιμάσει, μέσα στις επόμενες δύο μέρες, μέτρα – αντίποινα προς την Τουρκία, μέρος των οποίων ήταν κι όσα ανακοίνωσε ο Ουλουκάγεφ.

Σε μια συνάντηση που είχε σήμερα με υπουργούς, πως τα μέτρα θα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις εισαγωγές τροφίμων από την Τουρκία. Επίσης η Ρωσία καλεί, με οδηγία του υπουργείου Εξωτερικών της, τους Ρώσους πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία να την εγκαταλείψουν.

Συλλήψεις επιχειρηματιών

Σύμφωνα με τη Hurriyet, χθες Τετάρτη συνελήφθησαν 50 Τούρκοι επιχειρηματίες που βρισκόταν στην ρωσική πόλη Κρασνοντάρ για μια διεθνή αγροτική έκθεση.

Οι επιχειρηματίες που παρουσιάστηκαν σήμερα στο δικαστήριο, «θα παραμείνουν υπό κράτηση επί 10 μέρες προτού απελαθούν», ενώ σε κάθε ένα επεβλήθη στον καθένα πρόστιμο 4.000 ρουβλίων με την αιτιολογία ότι ως λόγο του ταξιδιού τους στην Ρωσία είχαν δηλώσει τον τουρισμό ενώ βρισκόταν στην χώρα για εμπορικούς λόγους.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν επίσης και για κατάσχεση 6 τουρκικών πλοίων που μετέφεραν εμπόρευμα ιατρικού περιεχομένου προς τη Ρωσία.