Κονδύλια 410 εκατ. ευρώ στους αγελαδοτρόφους

Τον κανονισμό που θα αποζημιώσει τους ευρωπαίους αγρότες με 410 εκατ. ευρώ δημοσιοποίησε η Κομισιόν στις 20 Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι αυτό το ποσό είχε αφαιρεθεί από τις άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ για το οικονομικό έτος 2015, προκειμένου να δημιουργηθεί το αποθεματικό για κρίσεις στον γεωργικό τομέα του τρέχοντος έτους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, παρά μια σειρά από κρίσιμες καταστάσεις στο γεωργικό τομέα κατά το προηγούμενο έτος, δεν ήταν αναγκαίο να αγγίξουν οι Βρυξέλλες το αποθεματικό κρίσης το 2015. Τα πρόσθετα μέτρα στήριξης που έλαβαν κατά τη διάρκεια του 2015 είχαν χρηματοδοτηθεί από τα υπάρχοντα διαθέσιμα ποσά του προϋπολογισμού για το 2015, ενώ το πακέτο στήριξης των 500 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε το φθινόπωρο, κυρίως για τον τομέα του γάλακτος, θα οδηγήσει μόνο σε δαπάνες της ΕΕ από τον προϋπολογισμό του 2016.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι τα ποσά αυτά πρέπει να επιστραφούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου το 2016.

Η έννοια του αποθεματικού για κρίσεις στον γεωργικό τομέα και αυτός ο μηχανισμός επιστροφής είχε συμφωνηθεί με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ το 2013 και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό του έτους 2014. Η αφαίρεση ισχύει μόνο για τις άμεσες πληρωμές για ποσά άνω των 2.000 ευρώ και δεν εφαρμόζεται σε Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία, όπου οι άμεσες ενισχύσεις είναι ακόμα σε μετάβαση.

Πηγή: ec.europa.eu