Ρωσικό μαχητικό κατέρριψε η Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία

Αεροσκάφος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας κατέρριψαν τουρκικά F-16 κοντά στα σύνορα με τη Συρία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται ξένα πρακτορεία, μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ στην τουρκική πρωτεύουσα.

Το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο καταρρίφθηκε στη συρο-τουρκική μεθόριο, έλαβε δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο και διευκρίνισε ότι δύο τουρκικά F-16S έλαβαν μέρος στην κατάρριψή του.

Παράλληλα, η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι “ένα ρωσικό μαχητικό Su-24 καταρρίφθηκε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, αφού παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο παρά τις προειδοποιήσεις”, σύμφωνα με προεδρικές πηγές.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται ότι το ρωσικό αεροσκάφος τύπου Su 24, στις 09.20 το πρωί, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που κάνει λόγο για δέκα προειδοποιήσεις, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στις 09.24 από δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F 16, στην περιοχή Γιαγιλάνταγ της Αντιόχειας, με βάση τους κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Πάντως το επιτελείο αναφέρεται σε «άγνωστης εθνικότητας αεροσκάφος».

Πρόκειται για σημείο των συνόρων που βρίσκεται κοντά στην περιοχή όπου κατοικούν Τουρκομάνοι. Η ‘Αγκυρα εδώ και μέρες διαμαρτύρεται για τον βομβαρδισμό της περιοχής από ρωσικά μαχητικά.

Αρνείται ότι παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο η Ρωσία

Από την πλευρά της, η Μόσχα επιβεβαίωσε την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους, εντός όμως του συριακού εναερίου χώρου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι το αεροσκάφος που κατερρίφθη ανήκει στη ρωσική πολεμική αεροπορία και είναι ένα Su-24, ωστόσο υποστηρίζει, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, πως δεν είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Εξάλλου, το υπουργείο υποστηρίζει πως είναι σε θέση να αποδείξει ότι το ρωσικό αεροσκάφος βρισκόταν στο συριακό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια ολόκληρης της πτήσης του.

“Σήμερα, στο συριακό έδαφος, εξαιτίας πυρών που προέρχονταν από το έδαφος, ένα αεροσκάφος Su-24 που ανήκει στις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, συνετρίβη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας. “Βρισκόταν αποκλειστικά σε συριακό εναέριο χώρο”.

Αρχικά, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk είχε μεταδώσει πως τουρκικά αεροσκάφη κατέρριψαν στην τουρκο-συριακή μεθόριο πολεμικό αεροσκάφος που είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο, ενώ το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk TV, έκανε λόγο για πολεμικό αεροσκάφος που συνετρίβη σε συριακό έδαφος κοντά στην συρο-τουρκική μεθόριο.

Σημειώνεται πως, το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τον υπουργό Εξωτερικών για τις εξελίξεις στα σύνορα, χωρίς να αναφερθεί στην κατάρριψη του αεροσκάφους.

Τέλος, από επίσημες πηγές έγινε γνωστό ότι η Άγκυρα θα έχει διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ για το συμβάν.

Νεκρός ο ένας από τους πιλότους

Ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-24 το οποίο κατερρίφθη στην περιοχή της συρο-τουρκικής μεθορίου είναι νεκρός, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, επικαλούμενο τοπικές πηγές.

Ο δεύτερος πιλότος βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη βόρεια Συρία.

Βίντεο το οποίο εστάλη από συριακή αντικαθεστωτική ανταρτική οργάνωση στο πρακτορείο Reuters εμφανίζει έναν ρώσο πιλότο ακίνητο στο έδαφος, ενώ αξιωματούχος της οργάνωσης δηλώνει ότι είναι νεκρός.

“Ενας ρώσος πιλότος”, ακούγεται να λέει μία φωνή από μία ομάδα συγκεντρωμένων ανδρών. “Ο Θεός είναι μεγάλος”, λέει άλλη φωνή.

Το βίντεο εστάλη στο Reuters από συριακή ανταρτική αντικαθεστωτική ομάδα που δρα στην βορειο-δυτική Συρία, όπου επιχειρούν οργανώσεις όπως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός και όπου δεν υπάρχει παρουσία μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Ενας αξιωματούχος τη οργάνωσης, που δεν κατονομάζεται για λόγους ασφαλείας, δήλωσε στο Reuters ότι ο πιλότος είναι νεκρός. Δεν έκανε καμία αναφορά στην τύχη του δεύτερου ρώσου πιλότου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι δύο πιλότοι εκτινάχθηκαν πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους και έπεσαν με αλεξίπτωτα, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί η τύχη τους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε “τη συντριβή” του ρωσικού μαχητικού “πολύ σοβαρό γεγονός”

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-24 στη Συρία “πολύ σοβαρό γεγονός”, αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι το ρωσικό μαχητικό βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο πριν από τη συντριβή του, όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, και ζήτησε υπομονή μέχρι την εξακρίβωση του αίτιου της συντριβής.

“Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάτι για το αίτιο της συντριβής του μαχητικού μας αεροσκάφους από το υπουργείο Αμυνας. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο, επάνω από συριακό έδαφος”, δήλωσε ο Πεσκόφ τονίζοντας ότι η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας βασίζεται σε προκαταρκτικές πληροφορίες.

“Θα ήταν σφάλμα να κάνουμε αυτή τη στιγμή εκτιμήσεις, να κάνουμε δηλώσεις, χωρίς να έχουμε την ολοκληρωμένη εικόνα”, είπε.

“Είναι πιθανόν ότι ο πρόεδρος (της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) θα θίξει το θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον βασιλιά (της Ιορδανίας Αμπντάλα) και ότι θα υπάρξει κάποια αντίδραση”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους: Το ΝΑΤΟ “παρακολουθεί στενά την κατάσταση”

Το ΝΑΤΟ “παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε επαφή με τις τουρκικές αρχές”, μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο, σύμφωνα με την Ακγυρα, παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, δήλωσε αξιωματούχος στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

“ΤΟ ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές”, δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά το σοβαρότερο συμβάν από την στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ