Ανοίγουν τα δυο δημόσια ΙΕΚ Λάρισας

Από συμπληγάδες πέρασε φέτος η λειτουργία των Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), με τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες έναρξή τους, να φρενάρουν την ομαλή πορεία τους, μέχρι και χθες, οπότε ανακοινώθηκε ότι ανοίγουν τις πύλες τους επίσημα αύριο Τετάρτη.

Λήγει λοιπόν η αγωνία εκατοντάδων καταρτιζομένων στη Λάρισα, τουλάχιστον 600 ατόμων στο 1ο Δημόσιο ΙΕΚ και 500 ατόμων στο 2ο Δημόσιο ΙΕΚ Λάρισας, οι οποίοι είχαν δηλώσει συμμετοχή και εγκρίθηκαν για να παρακολουθήσουν τα τμήματα των ειδικοτήτων, που θα λειτουργήσουν φέτος σε αυτά.

Αναλυτικότερα, με σχετική ανακοίνωση από τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης – ΥΠ.Π.Ε.Θ., η έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου κατάρτισης 2015 Β, θα γίνει αύριο Τετάρτη 25 Νοεμβρίου και σύμφωνα με αντίστοιχες ανακοινώσεις των δύο ΙΕΚ Λάρισας, καλούνται όλοι οι εγγραφέντες καταρτιζόμενοι (Α’ – Γ’ – Δ’ Εξαμήνων), να βρίσκονται στο αμφιθέατρο του σχολικού συγκροτήματος του 1ου Ι.Ε.Κ. Λάρισας (Τέρμα οδού Καρδίτσης) αύριο στις 14:00 το μεσημέρι, ενώ αντίστοιχα στο 2ο ΙΕΚ στην έδρα του ΙΕΚ οδός Δημοσθένους 20, στη συνοικία Νέας Σμύρνης, επίσης στις 2 το μεσημέρι.

32 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΑ ΙΕΚ

Τριάντα δύο είναι στο σύνολό τους οι εκπαιδευτικοί που μετατέθηκαν από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (λύκεια), για να διδάξουν ώρες στα δύο δημόσια ΙΕΚ Λάρισας, προκειμένου από τη μία να καλύψουν το υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριό τους για το διδακτικό έτος 2015-2016 και από την άλλη να καλύψουν κενά στα ΙΕΚ.

Είναι η πρώτη χρονιά που το υπουργείο Παιδείας επιλέγει μια τέτοια λύση για τη λειτουργία των ΙΕΚ, αλλά και πάλι αυτοί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις 800 ώρες εβδομαδιαίως των αναγκών λειτουργίας των τμημάτων τους, ενώ επίσης αρκετοί από αυτούς δεν κατέχουν τα αντικείμενα σπουδών των ειδικοτήτων που διδάσκονται στα ΙΕΚ και δεν τα έχουν διδάξει μέχρι σήμερα.

Σύντομα λοιπόν, τα δημόσια ΙΕΚ, θα προχωρήσουν στην εφαρμογή της δοκιμασμένης και της μόνης εναλλακτικής λύσης που υπάρχει και υλοποιείται τόσα χρόνια στη λειτουργία τους και συγκεκριμένα στην πρόσληψη των ωρομίσθιων εκπαιδευτών που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να διδάξουν στα τμήματά τους.

Συγκεκριμένα οι 18 εκπαιδευτικοί που διατέθηκαν από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στο 1ο Δημόσιο ΙΕΚ Λάρισας, όπως αναλογεί από το υποχρεωτικό τους ωράριο, μπορούν να καλύψουν και μόνο τις 150 από τις 800 ώρες που χρειάζονται τα τμήματά του εβδομαδιαίως. Αντίστοιχα και οι 14 εκπαιδευτικοί που διατέθηκαν στο 2ο Δημόσιο ΙΕΚ Λάρισας, καλύπτουν μόνο 140 από τις 800 ώρες διδασκαλίας, που χρειάζονται επίσης τα τμήματά του.

Να σημειωθεί δε, πως εκ των πραγμάτων εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι αδύνατον να καλύψουν εξ ολοκλήρου όλα τα μαθήματα ειδικοτήτων που διδάσκονται στα ΙΕΚ, (όπως μαγειρική κ.α.) καθότι δεν υπάρχουν αντίστοιχες ειδικότητες εκπαιδευτικών για να διδάξουν τα γνωστικά αντικείμενά τους.

Να σημειωθεί ότι φέτος, παρατηρήθηκε αισθητή μείωση του αριθμού των αιτήσεων ενδιαφερομένων εκπαιδευτών, για να διδάξουν στα τμήματα των δημόσιων ΙΕΚ σε όλη τη χώρα, η οποία αγγίζει το 50%.

Πιθανόν η έλλειψη ενδιαφέροντος να πηγάζει από τη δυσκολία πληρωμής αμοιβών των ωρομισθίων, που παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΙΕΚ

Υπενθυμίζεται ότι τόσο στο 1ο όσο και στο 2ο ΙΕΚ Λάρισας, θα λειτουργήσουν οι ακόλουθες ειδικότητες:

1ο ΙΕΚ Λάρισας (Τέρμα οδού Καρδίτσης)

-ΒΟΗΘΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ

-ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ

-ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ

-ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

-ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΕΝΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ

-ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

-ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ ΠΟΔΟΛΟΓΙΑΣ – ΚΑΛΛΩΠΙΣΜΟΥ ΝΥΧΙΩΝ ΚΑΙ ΟΝΥΧΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

-ΤΕΧΝΙΚΟΣ Η/Υ

-ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

-ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΤΡΟΝΙΚΗΣ

2ο ΙΕΚ Λάρισας (11ο Λύκειο, οδός Δημοσθένους 20)

-ΒΟΗΘΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ

-ΒΟΗΘΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

-ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

-ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

-ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ ΕΝΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ

-ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

-ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

-ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

-ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ-ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΑΣ (CHEF)

-ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΣ-ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΜΟΔΑΣ.

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ