Βελγικές εφημερίδες: Σε κατάσταση πολιορκίας οι Βρυξέλλες

Με πολυσέλιδα ρεπορτάζ, αναλύσεις και άρθρα γνώμης οι βέλγικες εφημερίδες καταγράφουν τις πρωτοφανείς εξελίξεις στις Βρυξελλες και μεταφέρουν ένα κλίμα φόβου και ανησυχίας καθώς ο συναγερμός παραμένει στο ανώτατο επίπεδο και συνεχίζονται τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που έλαβε από το Σάββατο η κυβέρνηση του Βελγίου.

Σε κατάσταση πολιορκίας έχουν περιέλθει οι Βρυξέλλες, εκτιμούν οι εφημερίδες της ολλανδοφωνης Φλανδρας De Standaard, και De Morgen. Η δεύτερη σημειώνει ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι «χωρίς προηγούμενο» και έχουν «παραλύσει» την ζωή στην πόλη, καθώς οι δρόμοι έχουν γεμίσει με πάνοπλους στρατιώτες, αστυνομικούς και στρατιωτικά οχήματα.

Μεγάλη πιθανότητα να διεξαχθεί ευρείας κλίμακας επίθεση σε βάρος του ISIS τις επόμενες εβδομάδες από μια διευρυμένη στρατιωτική συμμαχία, ‘βλέπει’ στο κύριο άρθρο της η De Morgen, εκτιμώντας ότι για πολύ καιρό η κατάσταση θα παραμένει τεταμένη. Ως εκ τούτου, συνεχίζει, οι πολίτες θα πρέπει να εξοικειωθούν με το νέο περιβάλλον ασφαλείας, επιβάλλεται όμως να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους ώστε η ζωή να ξαναβρεί τους γνώριμους ρυθμούς της.

Να διαθέσει περισσότερα κονδύλια στην ασφάλεια και την άμυνα καλεί την κυβέρνηση Mισέλ η De Standaard στο κύριο άρθρο της, με το σκεπτικό ότι η απειλή που αντιμετωπίζει το Βέλγιο είναι «άνευ προηγουμένου».

Αλλά και το σύνολο του βελγικού γαλλόφωνου Τύπου απασχολούν τα εντελώς πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας τα οποία έχουν επιβληθεί στη βελγική πρωτεύουσα από την Παρασκευή το βράδυ (20 Νοε.). Το σύνολο των μέσων ενημέρωσης αναμεταδίδει επίσης πληροφορίες (περιορισμένες για λόγους ασφαλείας, κατόπιν σχετικής σύστασης της αστυνομίας) σχετικά με τις αστυνομικές επιχειρήσεις που διεξήχθησαν χθες τη νύχτα και έχουν προς ώρας οδηγήσει σε 22 προσαγωγές, εκ των οποίων 16 έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις.

Με την κοινωνική και οικονομική ζωή των Βρυξελλών να έχει ουσιαστικά παραλύσει, τα σχολεία κλειστά και τα μέσα μεταφοράς να υπολειτουργούν, τα μέσα ενημέρωσης επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σχεδόν αποκλειστικά στην ενημέρωση του κοινού σε πρακτικό επίπεδο, ενώ η αρθρογραφία τείνει να υιοθετεί εμψυχωτικό τόνο.

Πηγή: iefimerida.gr