Η κλασική εκδοχή της νόστιμης γαλλικής τάρτας
Υλικά
Ζύμη
- 270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό
Γέμιση
- 4 πράσα (μόνο τα τρυφερά μέρη),ψιλοκομμένα1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 8 φέτες μπέικον
- 200 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 4 αυγά
- 450 ml κρέμα γάλακτος
- αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο και τα ζυμώνουμε, μέχρι να μοιάζουν με χονδρά ψίχουλα.
- Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρώς το ταψί.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Στρώνουμε με το χέρι τη ζύμη στο ταψί, έτσι ώστε να καλύπτει και τα πλάγια. Την τρυπάμε παντού με το πηρούνι και την μισοψήνουμε στο φούρνο για 15 – 20 λεπτά.
- Παράλληλα, σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα, μέχρι να μαλακώσουν.
- Σε ένα άλλο σκεύος, «ψήνουμε» το μπέικον μέχρι να ξεροψηθεί και το κόβουμε κομμάτια.
- Απλώνουμε στην τάρτα τα πράσα, το μπέικον και σκορπίζουμε ομοιόμορφα το τυρί.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά, προσθέτουμε την κρέμα, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και τα ανακατεύουμε.
- Το αδειάζουμε στην τάρτα και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να στερεοποιηθεί η κρέμα.