Σκόπια προς Αθήνα: Θα σας γυρίζουμε όσους μετανάστες μας γυρίζουν Πηγή: Σκόπια προς Αθήνα: Θα σας γυρίζουμε όσους μετανάστες μας γυρίζουν

Την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που διαχωρίζουν τους πρόσφυγες πολέμου από τους οικονομικούς μετανάστες, προτίθεται να ακολουθήσει και η ΠΔΓΜ.

«Αν δούμε ότι η βόρεια Ευρώπη κάνει κάτι τέτοιο, θα κάνουμε και εμείς το ίδιο», είπε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ, το βράδυ της Παρασκευής σε ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η Σερβία «επέστρεψε» στην ΠΓΔΜ τριακόσιους Ιρανούς τους οποίους τα Σκόπια έστειλαν στα σύνορα με την Ελλάδα. Αυτοί με την σειρά τους μπλόκαραν την σιδηροδρομική γραμμή με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αδιαχώρητο στην Ειδομένη σήμερα.

«Οι μεταξύ μας διαφορές για το ζήτημα της ονομασίας δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για την έλλειψη επικοινωνίας των υπηρεσιών ασφαλείας για ζητήματα που σχετίζονται με την Ισλαμική τρομοκρατία και το κύμα προσφύγων» είπε ακόμη ο Ιβάνοφ, αναφέροντας ότι από τα Βαλκάνια έφυγαν περίπου 1.000 «μαχητές» για την Συρία και το Ιράκ από τους οποίους έχουν επιστρέψει 600, εξήντα εννέα από του οποίους στην ΠΓΔΜ.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ειδομένη, οι μετανάστες έχουν κάνει κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής, με συνέπεια να μη διεξάγονται τα εμπορικά δρομολόγια ζητώντας τη διέλευσή τους από τα σκοπιανά σύνορα. Μάλιστα, δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν και σε απεργία πείνας.

Πρόκειται για μετανάστες οι οποίοι δεν είναι συριακής, ιρακινής ή αφγανικής υπηκοότητας, καθώς η ΠΓΔΜ επιτρέπει να διέρχονται από την ουδέτερη ζώνη μόνο όσοι προέρχονται από τις συγκεκριμένες χώρες.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ