«Κάποτε στη Σμύρνη» στο Θέατρο του Μύλου

Σήμερα Σάββατο και ώρα 9 μ.μ αρχίζουν οι παραστάσεις της μεγάλης επιτυχίας του «Θεσσαλικού Θεάτρου», «Κάποτε στη Σμύρνη» στο «Θέατρο του Μύλου». Οι τιμές των εισιτηρίων για όλες τις παραστάσεις είναι μόνο 8€ & 5 €.

Επισημαίνονται, χαρακτηριστικά, τα εξής:

«Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Κώστας Τσιάνος απέσπασε ευνοϊκότατες κριτικές και ήταν πολλοί όσοι δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν στη διάρκεια του Καλοκαιριού. Το σημαντικό είναι ότι πολλοί εκπαιδευτικοί πρότειναν στο «Θεσσαλικό Θέατρο» να ξαναπαιχτεί το έργο τον Χειμώνα, ώστε να μπορέσουν να την παρακολουθήσουν οργανωμένα μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων σε πρωϊνές παραστάσεις.

Έτσι, εδώ και τρείς βδομάδες έχουν αρχίσει πρόβες για να προσαρμοστεί η παράσταση στο χειμερινό «Θέατρο του Μύλου», να ξαναδουλευτούν πολλές μικρές λεπτομέρειες και να προστεθούν νέα κείμενα και μουσικές.

Το «Κάποτε στη Σμύρνη» βασίζεται σε αυθεντικές μαρτυρίες Ελλήνων της Σμύρνης που έζησαν τα τραγικά γεγονότα, αλλά και την ζωή πριν και μετά την καταστροφή, σαν πρόσφυγες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Στην παράσταση ζωντανεύουν και άλλα συγκλονιστικά κείμενα της Διδώς Σωτηρίου, του Κοσμά Πολίτη, του Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, δύο χορικά του Ευριπίδη από την «Εκάβη» σε μουσική του Χρήστου Λεοντή και στην τωρινή παράσταση κείμενα από τον «Αγαμέμνωνα» του Αισχύλου που αναφέρονται όπως και της «Εκάβης» στην καταστροφή της Τροίας, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, γεγονότα τραγικά, που επαναλαμβάνονται, δυστυχώς μέχρι σήμερα.

Η παράσταση διανθίζεται με πολλά αυθεντικά τραγούδια και χορούς των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αλλά και μουσικές του κορυφαίου συνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη, του Χρήστου Λεοντή, του Γιάννη Παπαϊωάννου του Λεό Ραπίτη κ.α.

Στα τραγούδια παίζουν οι μουσικοί: Ρήγας Μακρόπουλος (βιολί), Σπύρος Καβαλιεράτος (Κιθάρα-λαγούτο), Βαγγέλης Τσιαπλές (Ούτι) και Γιάννης Μακρυγιάννης (Κρουστά).

Ο Κώστας Τσιάνος έκανε χωρίς αμοιβή την Σκηνοθεσία, την επιλογή των κειμένων, τη σκηνογραφία, τη μουσική επιλογή και τη χορογραφία.

Ο Γιάννης Πέτρου ανέλαβε την εικαστική παρέμβαση στο σκηνικό και την αφίσσα, ο Μάκης Παπατριανταφύλλου τους φωτισμούς, η Ρίκη Τσικαρδώνη είχε την επιμέλεια των κουστουμιών, ο Χρήστος Καράκης με τον Βασίλη Γιαννίκη κατασκεύασαν το σκηνικό και ο Νίκος Γεωργάκης, εκτός από την επιμέλεια του ήχου και των κινηματογραφικών προβολών έχει και την γενική φροντίδα της παράστασης
Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Νίκος Ζαρκογιάννης. Τα κείμενα ερμηνεύουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί: Χριστίνα Βρακά, Όλια Γεωργιάδου, Νίκος Ζαρκογιάννης, Χρήστος Κορδελάς, Ανδρομάχη Μακρίδου, Χρήστος Νίνης, Πόπη Πελτεκοπούλου, Τζένη Σκαρλάτου, Αριστέα Στεργιούλη, Αλέξανδρος Τσακίρης».