Την αποδέσμευση της δόσης αποφασίζει το EWG

Το επόμενο βήμα για την εκταμίευση των χρημάτων που περιμένει η χώρα μας ετοιμάζεται να κάνει σήμερα το Euro Working Group, έχοντας στα χέρια του το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου.

Η θετική εισήγηση του Συμβουλίου προς το Eurogroup της Δευτέρας και τον ESM, θα ξεκλειδώσει τα 2 δις. ευρώ της υποδόσης, αλλά και τα χρήματα που θα χρειαστούν οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί μέσω ανάρτησής του στο Twitter, αποτίμησε ήδη θετικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου.

«Η σημερινή ψηφοφορία στην Αθήνα είναι ακόμα ένα βήμα μπροστά για την Ελλάδα», έγραψε χαρακτηριστικά ο Γάλλος επίτροπος, συμπληρώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τους υπόλοιπους θεσμούς, θα «αξιολογήσουν» το πολυνομοσχέδιο και θα υποβάλουν τη σχετική αναφορά στο EuroWorking Group.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να συζητά με τους θεσμούς το περιεχόμενο της δεύτερης λίστας με προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ψηφιστούν εντός του Δεκεμβρίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Σε αυτά θα περιλαμβάνονται βαθιές τομές στο ασφαλιστικό, καθώς και η θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας.

Στη διάρκεια συνάντησης που είχαν την Πέμπτη στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, επιβεβαιώθηκε ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει το 51% του ΑΔΜΗΕ και παραμένει σε εκκρεμότητα το αν θα παραχωρηθεί ή όχι το μάνατζμεντ σε ιδιώτη επενδυτή.