Προϋπολογισμός 2016: Μέτρο -μέτρο οι παγίδες που κρύβει

Το μόνο θετικό του νέου Προϋπολογισμού είναι ότι φέρνει (;) μηδενική ύφεση το 2015, δείγμα του ότι το «μαύρο» χρήμα και το ρευστό κάτω από το. στρώμα απορρόφησαν μεγάλο μέρος των επιπτώσεων από τα capital controls.

Το κακό είναι ότι αυτό το «μαξιλάρι» δεν επαρκούσε για τη μεγάλη ανατροπή και τη στροφή σε ανάπτυξη από το 2016, καθώς όπως προκύπτει από τις προβλέψεις, την επόμενη χρονιά θα έχουμε μικρότερη ύφεση από τις αρχικές εκτιμήσεις αλλά μεγαλύτερη από φέτος!

Σε κάθε περίπτωση ο λογαριασμός για να βγουν τα νούμερα του Προγράμματος είναι ο ίδιος ή σχεδόν ο ίδιος, καθώς σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις το βάρος αυτών των μέτρων περιορίζεται κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ. Εδώ βρίσκεται η δεύτερη παγίδα. Η μείωση αυτή δεν οφείλεται στην καλοσύνη των δανειστών, ούτε σε κάποια χαλάρωση όπως υπαινίσσεται η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Οφείλεται πολύ απλά στο ότι η απόδοση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί από το καλοκαίρι είναι μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ας δούμε τώρα μέτρο- μέτρο τι παγίδες κρύβει ο Προϋπολογισμός:

Για πρώτη φορά μαθαίνουμε ότι από την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αναζητούνται 150 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι από τις αλλαγές στις κλίμακες, που είναι στη δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων, κάποιος θα πληρώσει τη νύφη.
Πρακτικά κλείδωσε ο δραστικός περιορισμός των δικαιούχων του ΕΚΑΣ από του χρόνου κιόλας, αφού στον Προϋπολογισμό του 2016 έχει γραφτεί εξοικονόμηση 223 εκατ. ευρώ.
Οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό είναι ακόμα «λειψές» και αυτό προκάλεσε τον εκνευρισμό των δανειστών στη συνάντηση τους με το Γ. Κατρούγκαλο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, από τα ως τώρα μέτρα εξοικονομούνται περίπου 470 εκατ. ευρώ από τα Ασφαλιστικά Ταμεία κι άλλα 172 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις του Δημοσίου, δηλαδή περίπου 640 εκατ. ευρώ συνολικά, απέχοντας έτσι περίπου 1,2 δις ευρώ από το στόχο των 1,8 δις ευρώ που προβλέπει η συμφωνία. Το. καλό σενάριο είναι να προσμετρηθούν και τα περίπου 800 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών υγείας, τους περιορισμούς στα εφάπαξ, την αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ. Ακόμα κι έτσι, εξακολουθούν να λείπουν περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Οι αγρότες δεν γλιτώνουν τις επιβαρύνσεις και ο λογαριασμός είναι βαρύς: 32 εκατ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών, 40 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου, 13 εκατ. ευρώ από τη σταδιακή κατάργηση του μειωμένου ΕΦΚ στο πετρέλαιο, 102 εκατ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ. Συνολικά 187 εκατ. ευρώ για μια χρονιά.
Μετά από τις αλλεπάλληλες τεχνικές διαβουλεύσεις για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ και τις ενδοκυβερνητικές κόντρες που προκάλεσε η επιβολή φόρου στο κρασί, ο Προϋπολογισμός προσγειώνει την απόδοση του Τέλους στον ΟΠΑΠ στα 190 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 100 εκατ. ευρώ έχουν γραφτεί από τον οινικό φόρο, η απόδοση του οποίου θα είναι όμως η μισή μετά από τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για να καλυφθεί πλήρως η απόσυρση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, χρειάζονται άλλα 60- 70 εκατ. ευρώ. Αν προσθέσει κανείς και τη μείωση κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ της απόδοσης από την αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια, το υπουργείο Οικονομικών ψάχνει συνολικά γύρω στα 130 εκατ. ευρώ.
Η απόδοση του νέου Μισθολογίου είναι δημοσιονομικά ουδέτερη (18,3 εκατ. ευρώ) αλλά αυτό είναι μαγική εικόνα, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει τα πάνω- κάτω σε μισθούς και βαθμολόγιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές πιέζουν για μείωση των εισαγωγικών μισθών των μισθών υπαλλήλων χαμηλής εκπαιδευτικής βαθμίδας, έτσι ώστε να πριμοδοτηθούν τα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια και οι θέσεις ευθύνης. Επιπλέον, όπως αναφέρεται ρητώς στον Προϋπολογισμό, εντός του 2016 η κυβέρνηση θα πρέπει να συγκρουστεί με ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, καθώς τα ειδικά μισθολόγια θα ανατραπούν εκ βάθρων: άλλα θα καταργηθούν και άλλα θα συγχωνευτούν.

Πηγή: iefimerida.gr