Προστασία των πολιτών από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία-Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στη δημιουργία μίας επιπρόσθετης και αξιόπιστης «δικλείδας ασφαλείας» σε ότι αφορά την προστασία των πολιτών από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κεραιών προσβλέπει η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά από τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με τον πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας κ. Δημήτρη Χουσιάδα και στελέχη του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων.

Το Παρατηρητήριο βρίσκεται σε λειτουργία από τον περασμένο Οκτώβριο μέσω ενός μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος ύψους 4,5 εκ. ευρώ του υπουργείου Μεταφορών, το οποίο δημιούργησε σε όλη τη χώρα 500 σταθμούς μέτρησης των επιπέδων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι πως τα στοιχεία συλλέγονται, επεξεργάζονται με τη χρήση ειδικού λογισμικού και τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσω του portal http://paratiritirioemf.eeae.gr, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου.

Σκοπός του έργου είναι ο διαρκής και αδιαμεσολάβητος έλεγχος της τήρησης των θεσμοθετημένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως αυτά καθορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία και που οφείλονται στο σύνολο των σταθμών κεραιών κάθε είδους.

Επιπρόσθετα, το έργο περιλαμβάνει και τη λειτουργία ανά την επικράτεια και 13 κινητών σταθμών. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η λειτουργία σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, μίας κινητής μονάδας η οποία θα αυξάνει το εύρος και τις δυνατότητες των μετρήσεων προς όφελος του συνόλου.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με αφορμή τη συνάντηση με τον κ. Χουσιάδα τόνισε τα εξής: «Συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας καθώς και με τα στελέχη του προγράμματος το οποίο διασφαλίζει τις μετρήσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε όλη τη χώρα. Έχουν εγκατασταθεί 500 μόνιμοι σταθμοί και στις 13 Περιφέρειες της χώρας που δείχνουν σε πραγματικό χρόνο τις μετρήσεις μέσω μίας ιστοσελίδας όπου ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση.

Είμαστε από τις χώρες εκείνες που ελέγχουν σε μεγαλύτερο ποσοστό την ακτινοβολία από κεραίες κινητής τηλεφωνίας και γενικότερα απ’ όλα τα μέσα τα οποία εκπέμπουν. Γίνεται κάθε χρόνο από την Επιτροπή δειγματοληπτικός έλεγχος στο 20% των νόμιμων κεραιών. Αντιλαμβάνεστε πως μέσα σε έξι χρόνια έχουν ελεγχθεί όλες οι κεραίες.

Συζητάμε να έχει η κάθε Περιφέρεια στη χώρα από ένα βαν, μία κινητή μονάδα μέτρησης ειδικά επανδρωμένη, για να μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό αλλά και το εύρος των μετρήσεων. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών απέναντι στις ακτινοβολίες, δημιουργώντας μία επιπρόσθετη και αξιόπιστη ασφαλιστική δικλείδα.

Σύντομα θα υπάρξει νέα συνάντηση όπου πιστεύω πως θα εξευρεθεί ο τρόπος αυτής της συνεργασίας».