Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου: Αντιδρά στην επιβολή ΕΦΚ στο κρασί

Σε συνέχεια των δηλώσεων του Υπουργού Οικονομικών περί επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί, ο Σύνεδσμος Ελληνικού Οίνου με ανακοίνωση του δηλώνει «προς πάσα κατεύθυνση  την αγωνία, την οργή και την αμηχανία του κλάδου, ο οποίος ουδέποτε ενημερώθηκε ή ερωτήθηκε για ένα τέτοιο μέτρο».

Είναι εξοργιστικό και άκρως απογοητευτικό ότι η κυβέρνηση βρήκε την «εύκολη» λύση στον κλάδο των αμπελουργών, των οινοποιών αλλά και πλήθους συναφών παραγωγικών τομέων.» αναφέρει ο Σύνδεσμος

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδέσμου αναφέρει τα εξής:

«Ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν οικονομικά και κοινωνικά καταστροφικό. Σημειώνουμε ότι ο αμπελοοινικός κλάδος της Χώρας σημαίνει:

  • 200.000 αμπελουργοί,
  • 700 και πλέον οργανωμένα οινοποιεία,
  • 20000 εργαζόμενοι άμεσα στο χώρο της οινοποιίας,
  • Εκατοντάδες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την παραγωγή και την εμπορία οίνου: φυτώρια, επιχειρήσεις εξοπλισμού, εταιρείες προώθησης, διανομείς, εστίαση, κάβες…

Ειδικότερα:

Τίθεται ζήτημα επιβίωσης του Ελληνικού αμπελώνα. Η αποδυνάμωση και αποδιοργάνωση της εσωτερικής αγοράς θα δώσει το τελικό χτύπημα στους Έλληνες αμπελουργούς, στην ανάπτυξη της Υπαίθρου αλλά και στις προσπάθειες να αναπτυχθεί η γαστρονομία.

Όλες οι επιχειρήσεις του οινοποιητικού κλάδου και των συναφών δραστηριοτήτων επιβαρύνονται και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό και θα αναγκαστούν να προβούν σε περιορισμό δραστηριοτήτων, σε απολύσεις προσωπικού ή ακόμα και σε διακοπή των εργασιών τους.

H επιβολή Ε.Φ.Κ. στον οίνο οδηγεί πρακτικά πολλές αν όχι τις περισσότερες από τις οινικές επιχειρήσεις σε κλείσιμο, λόγω φορολογικής αποθήκης.

Με τον Ε.Φ.Κ. κατεδαφίζονται τα οργανωμένα οινοποιεία, εκείνα δηλαδή ακριβώς που προωθούν το σύγχρονο Στρατηγικό Σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο κλάδος  για τον οίνο.

Υπονομεύεται η προσπάθεια ανάπτυξης του Τουρισμού, τόσο γενικώς όσο και ως προς τις εναλλακτικές μορφές αυτού.

Αποδεικνύεται ότι η Ελληνική Πολιτεία δεν αγγίζει το ζήτημα της χύμα διάθεσης αλκοόλης και αποσταγμάτων από την οποία προκύπτει φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή πολλαπλάσια των ισοδύναμων μέτρων που αναζητούνται.

Η επιβολή Ε.Φ.Κ. στο κρασί θα σημαίνει σημαντική απώλεια εσόδων για το Κράτος. Η κατανάλωση κρασιού στην εγχώρια αγορά είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Η επιβολή του Ε.Φ.Κ. η οποία μετακυλίεται στον τελικό καταναλωτή θα τον αποθαρρύνει από

Θα ενισχυθεί το φαινόμενο της λαθραίας διακίνησης οίνου. Αυτό συμβαίνει και με άλλα προϊόντα στα οποία επιβλήθηκε Ε.Φ.Κ. όπως π.χ. το τσίπουρο, με επώδυνα αποτελέσματα για τα δημοσιονομικά, την ποιότητα και την εικόνα του οίνου, ή ακόμα την δημόσια υγεία.

To κρασί είναι τοπικό γεωργικό προϊόν. Φυσική εξέλιξη του σταφυλιού, το κρασί είναι συνυφασμένο με την ελληνική γεωργία και τον ελληνικό πολιτισμό. Είναι παραλογισμός να φορολογείται με ειδικό τρόπο ένα  προϊόν της Ελληνικής Γης.

Το ίδιο το δίκαιο της Ε.Ε. προβλέπει αποκλειστικά και μόνο για τον οίνο δυνατότητα μηδενικού συντελεστή. Η σχετική πρότασή κινείται αντίθετα από την πολιτική του συνόλου σχεδόν των οινοπαραγωγικών Χωρών της Ε.Ε., οι οποίες δεν επιβάλλουν Ε.Φ.Κ. στο κρασί.

Για όλους αυτούς τους λόγους, δηλώνουμε την ευθεία και καθολική αντίδρασή μας απέναντι στην ιδέα επιβολής Ε.Φ.Κ. στο κρασί.Οποιαδήποτε υπονόμευση αυτών των αρχών θα μας βρει απέναντι.Είμαστε αποφασισμένοι να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε κάθε δύναμη αυτού του τόπου που θα μας εισακούσει»