Στην ΕΡΤ1 το Λύκειο των Ελληνίδων της Λάρισας

ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΞΑΝΑ Η ΕΚΠΟΜΠΗ «ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ»

Η εκπομπή της ΕΡΤ1 το «Αλάτι της Γης» με το Λύκειο των Ελληνίδων της Λάρισας η οποία προβλήθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο και έκανε μεγάλη αίσθηση στην Ελλάδα καθώς και σε όλον τον κόσμο, όπου υπάρχουν απόδημοι Έλληνες, επαναλαμβάνετε αυτή την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 13:00-15:00. Το «Αλάτι της Γης» είναι μια εκπομπή με μεγάλη θεαματικότητα, που επιμελείται και παρουσιάζει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής μουσικολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του μουσείου λαϊκών οργάνων. Η συγκεκριμένη εκπομπή χαρακτηρίστηκε μια από τις καλύτερες εκπομπές της σειράς «Αλάτι της Γης» και έφερε στο φως πολλά καινούργια λαογραφικά στοιχεία για τη Θεσσαλία, για τη μουσική και χορευτική παράδοση της. Παράλληλα ανέδειξε την απίστευτη δυναμική και δράση του Λυκείου των Ελληνίδων της πόλης μας. Το Λύκειο των Ελληνίδων για τη εκπομπή αυτή έλαβε εκατοντάδες συγχαρητήρια μηνύματα και δέχτηκε τις καλύτερες κριτικές από όλους, ειδήμονες και μη.

ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ

Συγκεκριμένα το επεισόδιο «Στης Λαρίσης το ποτάμι!..» μας ταξιδεύει στη Θεσσαλία με τελικό προορισμό τη Λάρισα. Από την πλούσια μουσική και χορευτική παράδοση της ευρύτερης περιοχής, εστιάζουμε επιλεκτικά σε πέντε διαφορετικά γλέντια, με τοπικούς λαϊκούς οργανοπαίκτες και με τη μεγάλη παρέα του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις περιοχές γύρω από τη Λάρισα (Αγιά, Αμπελάκια), τον Ανατολικό Κάτω Όλυμπο, την Ελασσόνα, καθώς και στα Χάσια και την περιοχή του Ασπροπόταμου.

ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ 2

Η πρόεδρος του Λυκείου κ. Θέλμα Ζητονούλη και ο δάσκαλος της χορευτικής ομάδας Δημήτρης Τσιπλακούλης αναφέρονται στην πολύχρονη δραστηριότητα και τις προσπάθειές τους για την καταγραφή, μελέτη και διάδοση της λαϊκής παράδοσης, με έμφαση στην ενδυμασία και τη διδασκαλία των δημοτικών χορών και τραγουδιών. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στις μεγάλες θεματικές παραστάσεις που οργανώνουν, καθώς και στην τακτική συμμετοχή τους σε διεθνή φεστιβάλ όπου έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία και διακρίσεις.

Στο δυναμικό θεσσαλικό γλέντι που ακολουθεί ξεδιπλώνεται ο πλούτος και η ποικιλία του τοπικού ρεπερτορίου, μέσα από παλαιά τραγούδια που αποδίδονται χορωδιακά χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων, αλλά και μιαν επιλογή από αντιπροσωπευτικούς θεσσαλικούς χορούς στις τοπικές τους παραλλαγές: συρτά, στα τρία, τσάμικα, συγκαθιστά, μπεράτια κ.ά.

ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ 3

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Χρήστος Αγριόδημος και Ξενοφών Τσιούνης (τραγούδι), Κώστας Κωστούλης (κλαρίνο), Λευτέρης Γάλλος (βιολί), Χρήστος Καλαμπούκας (λαούτο), Κώστας Παπαδημητρίου (λαούτο), Γιάννης Μακρυγιάννης (ντέφι), Τάκης Μπέκας (κλαρίνο), Βασίλης Έξαρχος (βιολί), Χρήστος Αδάμος (λαούτο), Παύλος Μπέκας (ακορντεόν), Γιώργος Ντίνας (ντέφι),Κώστας Δεδούσης (κλαρίνο), Κώστας Νάτσιος (βιολί), Θάνος Ρούμπος (βιολί) και Βασίλης Σαραντινός (ντέφι).

Χορεύουν και τραγουδούν μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων Λάρισας, με την επιμέλεια τουΔημήτρη Τσιπλακούλη. Έρευνα – παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας. Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος.

Πηγή: larissanet.gr