Πολυτεχνείο: Ηταν μια μεγαλειώδης, ειρηνική πορεία

Με μια μεγαλειώδη σε όγκο όσο και ειρηνική πορεία χιλιάδες πολιτών έκαναν την πορεία από το Πολυτεχνείο μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ, ολοκληρώνοντας τις επετειακές εκδηλώσεις για την 17 Νοέμβρη 1973.

Οι συμμετέχοντες σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας ξεπέρασαν τους 15.000, ενώ κατά τα κόμματα ήταν αρκετά περισσότεροι. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για αριθμό πρωτοφανή για τα δεδομένα των εποχών. Ολα τα μπλοκ περνούσαν επί πολλές ώρες από τις κεντρικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στην αμερικανική πρεσβεία.

Οι διαδηλωτές, διέψευσαν πανηγυρικά τους φόβους για επεισόδια, στην φετινή πορεία, η οποία ήταν αναίμακτη. Σ’ αυτό συνετέλεσε και η πρωτοφανής κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων που ξεπέρασαν τις 6-7 χιλιάδες και είχαν υπό ασφυκτικό κλοιό τους διαδηλωτές.

Μερικά από τα συνθήματα που φωνάζαν οι διαδηλωτές ήταν «Το Πολυτεχνείο ζει», «Ο Τεμπονέρας ζει» και «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή. Ήταν εξέγερση και πάλι λαϊκή» ενώ διανθίστηκαν και με πιο επίκαιρα όπως το «Φονιάδες των λαών, ιμπεριαλιστές, οι βόμβες σας γεννάνε, τους τζιχαντιστές».

Περίπου στις 19:20 έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία το μπλοκ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γ.γ. του κόμματος Δ. Κουτσούμπα κλείνοντας την πορεία. Νωρίτερα το μπλοκ των αναρχικών είχε περάσει από εκεί, χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια.

Λίγο μετά τις 19:30 άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό Μέγαρο Μουσικής, Ευαγγελισμός και Σύνταγμα, που είχαν κλείσει λόγω των μέτρων ασφαλείας. Σταδιακά αρχίζουν να δίνονται και πάλι σητν κυκλοφορία οι δρόμοι της Αθήνας.