Πέθανε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ

Πέθανε την Τρίτη στο Αμβούργο, σε ηλικία 96 ετών, ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπός του.Διατέλεσε καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας από το 1974 έως το 1982.

Το τελευταίο διάστημα ο Χέλμουτ Σμιτ αντιμετώπιζε έντονα προβλήματα υγείας.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η κόρη του Σμιτ, Σουζάνα, ταξίδεψε στο Αμβούργο από τη Βρετανία, όπου ζει, για να δει τον πατέρα της.

Ο Χέλμουτ Σμιτ, μανιώδης καπνιστής, είχε ανακοινώσει μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι κόβει το τσιγάρο.

Ένας από τους σημαντικότερους γερμανούς πολιτικούς και ο πιο γνωστός μανιώδης καπνιστής της Γερμανίας, ο Σμιτ γεννήθηκε στο Αμβούργο το 1918.

Ιστορικό στέλεχος του SPD, πριν γίνει καγκελάριος είχε διατελέσει υπουργός Άμυνας και υπουργός Οικονομικών.

Τον περασμένο Ιούνιο, μιλώντας στο ΑΠΕ, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας είχε χαρακτηρίσει την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ εξαιρετικά ανεπιθύμητη, προτείνοντας ένα επενδυτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα με ταυτόχρονη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της.

Ποτέ δεν έκρυψε τα λόγια του, αλλά το χαρακτηριστικό του αυτό δεν ήταν ικανό να μειώσει τη δημοτικότητά του.

Μάλιστα, συχνά είχε ψηφιστεί ως ο πιο δημοφιλής πολιτικός της μεταπολεμικής Γερμανίας, παρά το γεγονός ότι πολλοί τον θεωρούσαν απόλυτο στις απόψεις του.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη ποια είναι η γνώμη του για την Ανγκελα Μέρκελ, ο Σμιτ είπε: «Θα μου πάρει ώρα να σκεφτώ μια διπλωματική απάντηση».

Πιο καυστικός ήταν όταν ρωτήθηκε για τον τότε υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε: «Δεν μπορείτε σοβαρά να περιμένετε να σας απαντήσω».

Στην ιστορία έχει μείνει και η σκληρή στάση του απέναντι στην οργάνωση Φράξια Κόκκινος Στρατ (RAF). Απέναντι στα αιτήματα της RAF, ο Σμιτ ήταν ανένδοτος. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ήθελε να δείξει την ικανότητα του κράτους να προστατεύει τους πολίτες απέναντι στους κινδύνους.

Τα προβλήματα υγείας

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Τρίτης, δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου ανέφεραν ότι η κατάσταση της υγείας του είχε σημειώσει δραματική επιδείνωση και οι θεράποντες ιατροί του δεν έδιναν πλέον ελπίδες, καθώς ο 96χρονος πρώην Καγκελάριος δεν ήταν πλέον σε θέση να επικοινωνήσει.

«Πρέπει ανά πάσα στιγμή να είμαστε έτοιμοι για όλα», είχε δηλώσει ο γιατρός του, Χάινερ Γκρέτεν.«Ούτε θέλει ούτε μπορεί πλέον», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο καρδιολόγος του, ο Καρλ-Χάιντς Κουκ.

Ο Χέλμουτ Σμιτ υπεβλήθη τον Σεπτέμβριο σε επέμβαση για την αντιμετώπιση θρόμβου στο πόδι. Επέστρεψε με δική του επιθυμία στο σπίτι του στο Αμβούργο έπειτα από νοσηλεία δύο εβδομάδων.

Πηγή: tanea.gr

Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας για να βλέπετε πρώτοι όλα τα νέα βίντεο!