Αρμοδιότητα Αποστόλου το τσεκ, Μπόλαρης δε δεσμεύεται

Μέχρι 15 Νοεμβρίου θα επιλυθούν οι παλαιότερες οικονομικές εκκρεμότητες των αγροτικών επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ και μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ενιαίας ενίσχυσης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το “μέτωπο” των πληρωμών, κι ενώ εκκρεμεί η ανάρτηση των προσωρινών δικαιωμάτων γεωργών και κτηνοτρόφων.

Με τους αγρότες “στα κάγκελα” και τους κυβερνώντες να μην καταλαβαίνουν τι σημαίνει “δουλειά στο χωράφι” το χαρτί της πληρωμής του 90% του τσεκ ίσως και τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, παίζει τώρα η Αχαρνών, μήπως και ανασχέσει την οργή των αγροτών, που βρίσκονται σε πυρετό διεργασιών, για την έλευση στην Αθήνα στις 18 Νοεμβρίου.

Προς αυτή την κατεύθυνση κλίνει σχετική πληροφόρηση που έδωσε, ο διευθυντής της ΕΑΣ Ζακύνθου, Πέτρος Βισβάρδης μιλώντας στην ΕΡΑ Ζακύνθου, μετά από συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη, ο οποίος, όπως ανέφερε ο κ. Βισβάρδης, απέφυγε να δώσει κάποια κατηγορηματική απάντηση, λέγοντας ότι δεν έχει αρμοδιότητα και αναφέροντας ότι ισχύουν όσα έχει δηλώσει για το θέμα ο υπουργός.

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου είχε αναφέρει για τις αγροτικές επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι στο τέλος Νοεμβρίου θα πληρωθεί η προκαταβολή όπου θα φτάνει από το 70%, εώς και 90%. Ο κ. Αποστόλου όμως έκανε γνωστό ότι οι επιδοτήσεις θα είναι μικρότερες εως και κατά 15%.

Ο κ. Αποστόλου σχετικά με τις πληρωμές των αγροτών ανέφερε τα εξής: «Όσον αφορά τις πληρωμές θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα: Πληρωμές έγιναν και γίνονται και αφορούν εκκρεμμότητες από το 2009 εως και το 2013. Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου όλες οι οφειλές μέχρι τέλους του 2014 θα έχουν ξεκαθαρίσει. Θα έχουν πληρωθεί όλοι. Είχαμε εφαρμογή νέας κοινής αγροτικής πολιτικής. Άλλαξαν τα δεδομένα και υπήρχε κάποια καθυστέρηση. Ποτέ δεν έχει πληρωθεί πριν από τις 10-15 Νοεμβρίου τις χρονιές που ξεκίναγε η καινούργια αγροτική πολιτική μέχρι σήμερα. Εμείς, λοιπόν, δεσμευόμαστε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα καταβληθούν, όπως προβλέπεται, πάνω από το 70%. Να το έχετε, όμως, υπ’ όψιν και να το επικοινωνήσουμε με τους αγρότες ότι στη νέα κοινή αγροτική πολιτική είναι κατά 10-15% λιγότερα τα ποσά.

Από το 2016 υπόλοιπα ενιαίας και πρασίνισμα

Αν επαληθευτεί το νέο σενάριο που “παίζει” τώρα η Αχαρνών το υπόλοιπο κομμάτι της ενιαίας (10%) συν το πρασίνισμα πάει για πληρωμή από το νέο έτος, με το συνολικό ποσό να ξεπερνά με βάση τους υπολογισμούς τα 800 εκατ. ευρώ.