Υποβλήθηκε στην Κομισιόν το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 4,7 δισ. κοινοτικής συμμετοχής

Υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην τελική του μορφή, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Προηγήθηκε συστηματική διαβούλευση με τους εταίρους για την αγροτική ανάπτυξη και διαπραγμάτευση με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ε.Ε., προκειμένου να ενσωματωθούν σχόλια και παρατηρήσεις της Επιτροπής επί του αρχικά υποβληθέντος Προγράμματος.

Ήδη το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.agrotikianaptixi.gr, στη μορφή που υποβλήθηκε στην ηλεκτρονική βάση επικοινωνίας με την Επιτροπή, με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση των εν δυνάμει δικαιούχων σχετικά με τα μέτρα και τις δράσεις που περιλαμβάνει.

Η οριστική έγκριση του Προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Το Πρόγραμμα προβλέπει 4,7 δις κοινοτικής συμμετοχής, που μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα κινητοποιήσει συνολικούς πόρους της τάξης άνω των 6 δις ευρώ.

Διαρθρώνεται γύρω από τους ακόλουθους δύο στόχους:

  • τη μετάβαση της ελληνικής αγροτικής οικονομίας σε ένα ισχυρό και βιώσιμο αγρoδιατροφικό μοντέλο
  • τη συνολικότερη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της χώρας ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της ελληνικής υπαίθρου.

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρει τα εξής:

«Παραλάβαμε ένα σχέδιο Προγράμματος που είχε επιστρέψει από την Κομισιόν κυριολεκτικά διάστικτο από παρατηρήσεις και σχόλια. Το αναμορφώσαμε ριζικά και το επανυποβάλλαμε, έτσι ώστε να λειτουργήσει ως το βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και της ίδιας της υπαίθρου τα επόμενα χρόνια. Μετά την οριστική έγκρισή