Μ. Χαρακόπουλος: Κάθε καθυστέρηση στις αποζημιώσεις των παραγωγών σε Φάρσαλα και Κιλελέρ θα έχει οδυνηρές συνέπειες

Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται πλέον σε οριακό σημείο, καθώς τα ανάλγητα μέτρα της κυβέρνησης κατά της πρωτογενούς παραγωγής οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μια ανυπολόγιστη αυτή τη στιγμή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης του συνόλου των αγροτών. Ως εκ τούτου, κάθε καθυστέρηση σε ότι αφορά στις αποζημιώσεις προς τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές αγρότες, όπως αυτοί της περιοχής των Φαρσάλων και του Κιλελέρ από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, θα έχει οδυνηρές συνέπειες για τους παραγωγούς». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάρκου Μπόλαρη, σε ερώτηση σχετικά με τις αποζημιώσεις προς τους αγρότες της ευρύτερης περιοχής των Φαρσάλων και του Κιλελέρ που επλήγησαν από έντονες βροχοπτώσεις.

Ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι όπως προκύπτει από την απάντηση, η όλη διαδικασία ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ είναι άγνωστο πότε θα εγκριθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, από τον μεγάλο όγκο βροχής, δημιουργήθηκαν πλημμύρες και ορμητικοί χείμαρροι που παρέσυραν τμήματα αγρών και κατέστρεψαν την ασυγκόμιστη παραγωγή της χρονιάς σε βαμβάκια και καλαμπόκια, ενώ ο δυνατός άνεμος προκάλεσε ζημιές σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και γεωργικές αποθήκες.

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Μπόλαρη προς το Θεσσαλό πολιτικό έχει ως εξής:

«Όσον αφορά στις προκληθείσες από τις βροχοπτώσεις ζημιές που σημειώθηκαν το Φθινόπωρο του 2015 σε διάφορες καλλιέργειες (κυρίως καλλιέργειες βαμβακιού και μηδικής, αλλά και καλαμποκιού κ.λ.π.) στην ευρύτερη περιοχή των δήμων Φαρσάλων και Κιλελέρ, διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛ.ΓΑ. οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις για τις τελευταίες αναγγελίες.

Σημειώνεται ότι μόλις ολοκληρωθεί το έργο των εκτιμήσεων, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους κριθέντες, ως δικαιούχους, παραγωγούς, με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι και έχουν καταβάλει εμπρόθεσμα, στον ΕΛΓΑ, την εισφορά του έτους ζημίας. Για όσες περιπτώσεις υπάρχουν ενστάσεις από τους παραγωγούς, προβλέπεται η διαδικασία επανεκτίμησης».

Πηγή: agrotypos.gr