Φθηνό πετρέλαιο για χρόνια προβλέπει η Λαγκάρντ

Σε δημοσιονομικές προσαρμογές κάλεσε τις χώρες του Κόλπου η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πτώση των τιμών του πετρελαίου, για τις οποίες προβλέπει ότι θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα “για χρόνια”.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους αφού συναντήθηκε στη Ντόχα με υπουργούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Κατάρ, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν), η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι χώρες αυτές δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξαρτώνται αποκλειστικά από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Υπενθυμίζοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης των έξι χωρών στο 2,7% το 2016, έναντι 3,2% το 2015, η Λαγκάρντ είπε ότι τα εισοδήματα των χωρών αυτών θα μειωθούν κατά 275 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015 σε σχέση με το 2014 εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

“Θεωρούμε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν στο σημερινό τους επίπεδο για χρόνια και, κατά συνέπεια, οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου να πρέπει να προχωρήσουν σε δημοσιονομικές προσαρμογές”, πρόσθεσε.

“Κατά τη γνώμη μας, όλες οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας θα πρέπει να συνεχίσουν ή να ξεκινήσουν να εφαρμόζουν αυτές τις προσαρμογές”, πρόσθεσε.

Η τιμή του πετρελαίου /βαρέλι έχει μειωθεί κατά 50% από τον Ιούνιο 2014. Την παρασκευή στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε άλλα 91 σεντς και διαμορφώθηκε στα 44,29 δολάρια.

Οι προσαρμογές στις οποίες αναφέρεται η Κριστίν Λαγκάρντ πρέπει να περιλάβουν “αυστηρό έλεγχο” των δαπανών, κυρίως του δημοσίου τομέα, και των μισθών, καθώς και την ενθάρρυνση της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, αν και “το εύρος και ο χαρακτήρας του επείγοντος” διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

“Καλά σχεδιασμένες στρατηγικές δημοσιονομικής σταθεροποίησης πρέπει να εφαρμοθούν το συντομότερο δυνατόν και να εξηγηθούν κατά τέτοιο τρόπο ώστε η κοινή γνώμη να κατανοήσει με ποιον τρόπο θα εφαρμοσθούν”, είπε η διευθύντρια του ΔΝΤ.

Πηγή: AgroNews.gr