Τι έδειξαν τα «μαύρα» κουτιά του ρωσικού Airbus

Η «επίθεση» είναι το επικρατέστερο σενάριο για τη συντριβή του ρωσικού Airbus στη χερσόνησο του Σινά, κατόπιν της ανάλυσης των «μαύρων» κουτιών αλλά και των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από την περιοχή του δυστυχήματος.

Όπως ανέφερε στον ιστότοπό του ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός France 2, επικαλούμενος έναν από τους ερευνητές που έχει πρόσβαση στα μαύρα κουτιά, ακούγεται ο ήχος μιας έκρηξης. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η έκρηξη δεν συνάδει με μηχανικό πρόβλημα στο αεροπλάνο.

Οι μηχανικές λειτουργίες του αεροπλάνου εμφανίζονται φυσιολογικές, ενώ το γεγονός ότι η καταγραφή δεδομένων στα «μαύρα» κουτιά σταμάτησε αιφνίδια, καταδεικνύει μία «πολύ ξαφνική εκρηκτική αποσυμπίεση», αναφέρουν άλλες πηγές.

Οι ίδιες πηγές, οι οποίες έχουν γνώση του περιεχομένου των μαύρων κουτιών, αναφέρουν ότι η φυσιολογική λειτουργία των μηχανικών οργάνων του αεροπλάνου υποδηλώνει ότι για την πτώση ευθύνεται ένα αναπάντεχο γεγονός, με άμεσες επιπτώσεις.

«Οι ερευνητές, δεδομένων των πληροφοριών από τα μαύρα κουτιά όπως επίσης και των διαπιστώσεων στην περιοχή της συντριβής αλλά και της εμπειρίας τους, προκρίνουν πολύ έντονα την υπόθεση μιας επίθεσης» συνέχισαν οι ίδιες πηγές.

«Η υπόθεση μιας έκρηξης που οφείλεται σε τεχνική βλάβη, μια πυρκαγιά ή κάτι άλλο μοιάζει απίθανη σε μεγάλο βαθμό καθώς οι καταγραφείς θα είχαν σίγουρα καταγράψει μια ένδειξη πριν από τη διάλυση και/ή οι πιλότοι θα το είχαν αναφέρει» πρόσθεσαν.

«Σε θεωρητικό επίπεδο, η υπόθεση μιας επίσης σφοδρής έκρηξης που να οφείλεται σε δυστύχημα είναι πιθανή, ωστόσο στην πράξη είναι πολύ λίγο πιθανή» παραδέχεται αξιωματούχος με γνώση των ερευνών και προσθέτει: «Ένα αεροσκάφος δεν σταματά απλά να μεταδίδει δεδομένα ενώ πετά στο μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κατά τη διάρκεια της πτήσης εάν δεν έχει σημειωθεί μια σφοδρή έκρηξη».

Εξειδικευμένοι ιστότοποι εξηγούν ότι μια εκρηκτική διακοπή της σταθερής πίεσης λαμβάνει χώρα σε λιγότερα από 0,5 δευτερόλεπτα προκαλώντας ακαριαία φθορά στους πνεύμονες και τη σχεδόν άμεση διάλυση του αεροσκάφους, κάτι που θα εξηγούσε το γεγονός ότι τα συντρίμμια του αεροσκάφους και οι σοροί των επιβατών διασκορπίστηκαν σε πολύ μεγάλη ακτίνα.

Σημειώνεται ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Μεγάλη Βρετανία εξετάζουν ως επικρατέστερο σενάριο την έκρηξη βόμβας στο εσωτερικό του αεροπλάνου. Από τη συντριβή, υπενθυμίζεται ότι σκοτώθηκαν 224 άτομα.

Ενισχύουν τα μέτρα ασφαλείας σε πτήσεις από Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ

Την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στις πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ ζήτησε η Ουάσιγκτον από ορισμένα αεροδρόμια χωρών της Μέσης Ανατολής, ως «προληπτικό» μέτρο μετά τη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζε Τζόνσον.

Δεδομένου ότι η έρευνα συνεχίζεται με στόχο τη διαλεύκανση των αιτίων της αεροπορικής τραγωδίας, «εμείς θα αξιολογούμε συνεχώς» αυτά τα μέτρα και «θα αποφασίσουμε εάν επιπρόσθετες αλλαγές είναι ενδεδειγμένες» προσθέτει σε ανακοίνωσή του.

Πηγή: naftemporiki.gr