Πώς μπορώ να υπολογίσω τις γόνιμες μέρες μου;

Πολλές γυναίκες που θέλουν να συλλάβουν δε γνωρίζουν ποιες είναι οι γόνιμες μέρες τους. Εμείς απευθυνθήκαμε σε γιατρούς προκειμένου να μας λύσουν αυτήν την απορία που έχουν εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο.

Αυτό που επεσήμαναν είναι ότι η ημέρα της ωορρηξίας μπορεί να μεταφερθεί από διάφορους παράγοντες π.χ. έντονο ψυχολογικό στρες, ορμονικές διαταραχές κ.τ.λ.

Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε. Η πιθανή ημέρα ωορρηξίας είναι 14 ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημέρα της επόμενης περιόδου και όχι 14 μέρες μετά την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου όπως είναι η κοινή αντίληψη.

Όσες γυναίκες έχουν σταθερό κύκλο 28 ημερών, η ημέρα είναι η ίδια και για αυτό γίνεται ο λανθασμένος υπολογισμός αλλά δεν έχουν όλες κύκλο 28 ημερών. Θα καταλάβετε τι εννοούμε με το παρακάτω παράδειγμα. Μία γυναίκα, που έχει κύκλο 30 ημερών, η πιθανή ωορρηξία της θα συμβεί την 16η ημέρα από την πρώτη ημέρα της τελευταίας (προηγούμενης) περιόδου (δηλαδή 14 ημέρες από την πρώτη ημέρα της επόμενης –αναμενόμενης περιόδου).