Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος και οι πρωταγωνιστές του!!!

Ένα ανθρώπινο ποτάμι αποτελούμενο από 43.000 ανθρώπους τερμάτισε στο Καλλιμάρμαρο στο πλαίσιο του 33ου “Αυθεντικού Μαραθώνιου Αθήνας”. Έπειτα από 15 χρόνια είχαμε Έλληνα νικητή στο μεγάλο αγώνα του Μαραθωνίου με τον Χριστόφορο Μερούση να κόβει πρώτος το νήμα του τερματισμού. Στις γυναίκες κυριάρχησε η Χαγιακάρι Μινόρι από την Ιαπωνία.

Με την ικανοποίηση για το αποτέλεσμα ζωγραφισμένη στο πρόσωπο του και χιλιάδες θεατές να χειροκροτούν όρθιοι, ο Χριστόφορος Μερούσης διέσχισε την τελική ευθεία του Παναθηναϊκού σταδίου και τερμάτισε πρώτος για τρίτη διαδοχική χρονιά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου και για πρώτη στον διεθνή Μαραθώνιο.

Ο δρομέας από την Χίο τερμάτισε σε 2 ώρες 21.22 ενάμιση περίπου μήνα από την συμμετοχή του στον Μαραθώνιο του Βερολίνου. Ο Μερούσης σημείωσε την καλύτερη επίδοση του στην κλασική διαδρομή και έδειξε πως την Ανοιξη θα είναι σε θέση να διεκδικήσει το ακόμη καλύτερες επιδόσεις. Δεύτερος όπως και το 2014 ήταν ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος με 2.27.03, στον πρώτο αγώνα του ενόψει της προσπάθειας που θα κάνει φέτος να διεκδικήσει το όριο συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Η πρώτη τριάδα των Ανδρών έκλεισε με τον Δήμο Ευαγγελίδη με 2.27.28.

Η Γιαπωνέζα Minori Hayakari έκανε την έκπληξη και πήρε την πρώτη θέση στον 33ο Μαραθώνιο. Η αθλήτρια των 3.000 μ. Στιπλ, στην δεύτερη συμμετοχή της στην διοργάνωση πέτυχε 2.52.06. Η Ουρανία Ρεμπούλη κατέκτησε την πρώτη της νίκη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με 2.54.32 και πέτυχε τον στόχο της για την φετινή διοργάνωση, που ήταν να τερματίσει και όχι ο χρόνος. Η αθλήτρια του Παναγιώτη Χαραμή, τον Σεπτέμβριο αγωνίστηκε στο Μαραθώνιο του Βερολίνου, όπου έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς. Η τριάδα της γενικής κατάταξης έκλεισε με την Μάγδα Γαζέα με 2.55.35, ενώ η τριάδα του πανελληνίου πρωταθλήματος με την Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου με 2.59.08.

Ο νικητής, Χριστόφορος Μερούσης, τόνισε:

«Η νίκη αυτή είναι αφιερωμένη στον γιο μου, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα έγινε ενός έτους, τη γυναίκα μου, την οικογένειά μου και όλη τη Χίο. Ομως, ευχαριστώ πολύ και όλο τον κόσμο που με στήριξε στη διαδρομή. Ο αγώνας αυτός βοηθάει να δίνουμε ελπίδα.», είπε ο Μερούσης, ο οποίος  αναφέρθηκε και στον στενό του φίλο, Δημήτρη Θεοδωρακάκο. «Είναι ένας μεγάλος αθλητής που μοχθεί και προσπαθεί».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος είπε: 

«Στόχευα σε ένα μετάλλιο σήμερα καθώς είναι μια μεταβατική περίοδος για μένα, καθώς πλέον ρίχνω το βάρος στο μαραθώνιο και αφήνω το βουνό. Τα κατάφερα και είμαι πολύ ικανοποιημένος. Δεν με απασχολεί χρόνος, αλλά η ποιότητα του αγώνα. Είναι η 14η φορά που τερματίζω και επί τη ευκαιρία θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τον Χριστόφορο Μερούση, όσο και τον «ιπτάμενο γιατρό» μας, τον Δημοσθένη Ευαγγελίδη που ήρθε από το Λονδίνο για να πάρει μέρος στον αγώνα».

Τέλος ο Δήμος Ευαγγελίδης δήλωσε:

«Είμαι πολύ χαρούμενος. Αυτός ο αγώνας μας δίνει να καταλάβουμε ότι αν ο καθένας μας προσπαθεί και μοχθεί στον τομέα του μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

Από την πρώτη θέση η Χαγιακάρι Μινόρι επεσήμανε:

 “Δεν το πιστεύω ότι τερμάτισα πρώτη. Δεν το περίμενα. Είναι ο δεύτερος μαραθώνιος που τρέχω. Για πρώτη φορά έτρεξα πέρυσι και πάλι εδώ στην Αθήνα. Είμαι πολύ χαρούμενη. Ήταν μια υπέροχη διαδρομή και ευχαριστώ πολύ τον κόσμο που με στήριξε και με βοήθησε στον αγώνα”.

Η πρώτη Ελληνίδα και δεύτερη στη γενική κατάταξη, Ουρανία Ρεμπούλη, τόνισε:

«Ηθελα πολύ να νικήσω στον Μαραθώνιο. Ημουν πρώτη ως το 33ο τρίτο χιλιόμετρο, αλλά μετά κάποιες ενοχλήσεις στο πόδι μου με κράτησαν πίσω. Μία μέρα πριν είχα στομαχικές διαταραχές… Αυτός είναι ο τελευταίος μου Μαραθώνιος και ελπίζω στο Ρίο να αντιπροσωπεύσω την Ελλάδα επάξια. Ως τότε να έχω την υγεία μου και το 2016 να είναι οπως το 2015 και ακόμη καλύτερο.

Τέλος, η Μάγδα Γαζέα είπε:

«Είμαι πολύ χαρούμενη που τερμάτισα μπροστά σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο. Αφιερώνω το μετάλλιο μου στο σύζυγό μου, την κορούλα μου και την οικογένειά μου που με βοηθάει να είμαι πιστή σε αυτό το ραντεβού τα τελευταία 12 χρόνια».