Νέο παγκόσμιο συμβόλαιο βάμβακος

«Το νέο συµβόλαιο βασίζεται σε εκτεταµένες συζητήσεις µε τους πελάτες µας για την ανάγκη µιας ευρύτερης τιµής αναφοράς που θα αντανακλά τον παγκόσµιο χαρακτήρα των αγορών βάµβακος σήµερα», είχε αναφέρει στις αρχές Οκτώβρη ο Benjamin Jackson, πρόεδρος του ICE Futures U.S. και πρόσθεσε ότι «έχουµε εργαστεί στενά µε φορείς του κλάδου του βαµβακιού για να σχεδιάσουµε ένα συµβόλαιο που να συµπληρώνει το τρέχον (Cotton No. 2) και να ενισχύει τη δυνατότητα των καλλιεργητών βαµβακιού και των καταναλωτών να διαχειρίζονται πιο αποτελεσµατικά τον κίνδυνο από τις µεταβολές των τιµών».
Φυσικά ο πρόεδρος του ICE Futures U.S. υπογράμμισε το γεγονός ότι το νέο συμβόλαιο «δεν θα αντικαταστήσει το Cotton No. 2» αλλά «θα έχει ένα συμπληρωματικό ρόλο».

BAMBAKI 2

Ο διεθνής ανταγωνισμός εκτοπίζει τις ΗΠΑ
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με ρεπορτάζ της αμερικάνικης εφημερίδας Wall Street Journal (WSJ) σταδιακά φθίνει η σημασία της βιομηχανίας βάμβακος των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά. Αν και οι ΗΠΑ παραμένουν κορυφαίοι παγκοσμίως εξαγωγείς ίνας, Ινδία, Βραζιλία και Αυστραλία αναδύονται ως σημαντικοί ανταγωνιστές τα τελευταία χρόνια και επενδύουν στην παραγωγή του προϊόντος, όταν οι Αμερικανοί αγρότες φυτεύουν ολοένα και λιγότερο βαμβάκι.

Παγκόσμιες εξαγωγές
Βαμβάκια διαφόρων προελεύσεων θα τιμολογούνται υψηλότερα ή χαμηλότερα σε σχέσημ με το βαμβάκι των ΗΠΑ στο πλαίσιο του νέου συμβολαίου.
Εκτός από τα σημεία παράδοσης των ΗΠΑ, αυτά τα νέα παγκόσμια συμβόλαια επιτρέπουν επίσης παράδοση σε Αυστραλία, Μαλαισία και Ταϊβάν για βαμβάκι από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Ινδία, το Μπενίν, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, την Ακτή του Ελεφαντοστού και το Μαλί. Συλλογικά, αυτές οι χώρες προέλευσης αντιπροσωπεύουν το 73% των παγκόσμιων εξαγωγών βαμβακιού, σύμφωνα με το ICE.

Μείον 12% φέτος στη βαμβακοπαραγωγή των ΗΠΑ
Πριν από μια δεκαετία οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 21% της παραγωγής βαμβακιού στον κόσμο και το 39% των εξαγωγών, για το τρέχον έτος αναμένεται μείωση κατά 12% στην παραγωγή και κατά 30% στις εξαγωγές των ΗΠΑ.

Καλύτερη εικόνα για το WCT από το Μάιο του 2016
Τα μεγάλα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας βρίσκονται σε Ινδία, Πακιστάν, Ινδονησία, και Μπαγκλαντές. Στη φυσική αγορά, οι έμποροι βαμβακιού δραστηριοποιούνται στις εν λόγω τοποθεσίες.
«Επιλέξαμε αυτά τα σημεία παράδοσης και προέλευσης, διότι αυτά είναι τα πιο κοινά σημεία προέλευσης βαμβακιού που αποστέλλεται προς την Άπω Ανατολή για την παραγωγή ενδυμάτων και νήματος», είπε ο Benjamin Jackson στην WSJ.
Η πρώτη φυσική παράδοση μήνα για το νέο συμβόλαιο θα είναι το Μάιο του 2016, καθώς σύμφωνα με τον Benjamin Jackson πρέπει να υπάρξει χρόνος για διάφορες εργασίες διοικητικής μέριμνας στα διάφορα σημεία παράδοσης.

Πηγή: agronews