Η πορεία του βαμβακιού στην Ελλάδα: Από την έκρηξη στην αβεβαιότητα (video)

Η ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια έχει διαγράψει μια πορεία γεμάτη αντιφάσεις και προκλήσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Από την εκρηκτική ανάπτυξη των ’90s, όπου το βαμβάκι κυριάρχησε στα χωράφια και τις οικονομίες της υπαίθρου, φτάσαμε σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου το μέλλον του κλάδου φαντάζει πιο αβέβαιο από ποτέ.


Η χρυσή εποχή και τα πρώτα σύννεφα

Η δεκαετία του 1990 χαρακτηρίστηκε από μια άνευ προηγουμένου επέκταση της καλλιέργειας. Νέες, πιο παραγωγικές ποικιλίες, χαμηλό κόστος παραγωγής και υψηλές τιμές, ενισχυμένες από τις επιδοτήσεις, οδήγησαν σε σημαντικά κέρδη για τους αγρότες και στην οικονομική αναθέρμανση των βαμβακοπαραγωγικών περιοχών. Χωράφια που άλλοτε φιλοξενούσαν δενδρώδεις καλλιέργειες μετατράπηκαν σε βαμβακοχώραφα, ενώ οι επιχειρήσεις εκκοκκισμού πολλαπλασιάστηκαν. Ωστόσο, μέσα σε αυτή την ευφορία, εμφανίστηκαν και τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια. Προβλήματα με την ποιότητα της ίνας, όπως το micronaire στη Θεσσαλία, άρχισαν να επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα, ενώ η απουσία ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού για το βαμβάκι ήταν εμφανής. Η ανεξέλεγκτη ροή χρημάτων, αν και έφερε ευημερία, οδήγησε και σε απώλεια αγορών, καθώς η ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού άρχισε να κλονίζεται.


Αισιοδοξία με σκιές και η εποχή των δανείων

Οι αρχές της δεκαετίας του 2000 βρήκαν τον κλάδο με μια αίσθηση αισιοδοξίας, παρά την απουσία σαφούς οράματος για το μέλλον. Η μετάβαση στο ευρώ και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές συνέβαλαν σε αυτή την αίσθηση. Ωστόσο, παράλληλα, οι κλωστοϋφαντουργικές μονάδες άρχισαν να κλείνουν, και η νέα γενιά αναζητούσε εργασιακή σταθερότητα εκτός του πρωτογενούς τομέα. Η μετατόπιση των επιδοτήσεων από την παραγωγή ανά στρέμμα, σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους καλλιέργειας, άρχισε να φέρνει τις πρώτες σοβαρές αμφιβολίες. Το πράσινο σκουλήκι και οι διακυμάνσεις στις τιμές των δημητριακών οδήγησαν σε μια αρχική μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων προς το τέλος της δεκαετίας.

Η δεκαετία του 2010 βρήκε την Ελλάδα αντιμέτωπη με μια βαθιά οικονομική κρίση, η οποία επηρέασε και τον αγροτικό τομέα. Τα “δάνεια” επιβάρυναν τους αγρότες, ενώ το κόστος καλλιέργειας συνέχιζε την ανοδική του πορεία. Το πράσινο σκουλήκι και το δυσβάσταχτο κόστος έδιωξαν πολλούς από την καλλιέργεια βαμβακιού. Οι εξαγωγές συγκεντρώθηκαν σε ελάχιστες αγορές, και τα ελληνικά κλωστοϋφαντουργεία συρρικνώθηκαν δραματικά. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού έγινε πλέον οξύ πρόβλημα. Παρά την εξέλιξη του γενετικού υλικού για αυξημένη παραγωγή και ποιότητα, αυτή η πρόοδος δεν αξιοποιήθηκε πλήρως σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Στο τέλος της δεκαετίας, τα σημάδια παρακμής ήταν πλέον σαφή, με την καταιγίδα “Ιανός” να προκαλεί επιπλέον σημαντικές ζημιές στη Θεσσαλία.


Το σήμερα και το αύριο του ελληνικού βαμβακιού

Στη δεκαετία του 2020, η καλλιέργεια βαμβακιού έχει χάσει σημαντικό έδαφος, ιδιαίτερα στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, οδηγώντας στην “ερήμωση” των αγροτικών χωριών. Το κόστος καλλιέργειας συνεχίζει να αυξάνεται αμείλικτα, και ο τομέας έχει εισέλθει σε μια “εποχή συμβολαίων“. Η κρίση που προκάλεσε η καταιγίδα “Daniel” στη Θεσσαλία επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση.

Το μέλλον του βαμβακιού στην Ελλάδα κρέμεται από μια κλωστή, ιδιαίτερα εν μέσω του δυναμικού ανταγωνισμού από χώρες όπως η Βραζιλία. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μια διέξοδος. Μια πλήρης εστίαση στη δημιουργία ινών υψηλής ποιότητας, με “έξυπνα βήματα” για την προώθηση της καλλιέργειας και της επεξεργασίας, θα μπορούσε να ανοίξει “νέους δρόμους“. Αυτό θα περιελάμβανε τη δημιουργία νέων αγορών και την εξασφάλιση καλύτερων κερδών τόσο για τους καλλιεργητές όσο και για τις επιχειρήσεις επεξεργασίας, οδηγώντας σε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για τον ελληνικό βαμβακοκομικό τομέα. Είναι εφικτό να βρεθεί αυτή η νέα πορεία;

Δείτε βίντεο του καναλιού Farmers today