Η Ελλάδα καταγράφει ιστορικό ρεκόρ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, φτάνοντας τις 1,5 τεραβατώρες τον Ιούνιο του 2025. Αυτό το επίτευγμα την καθιστά πρωτοπόρο στην Ευρώπη, καλύπτοντας περίπου το 25% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής της – σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από τον μέσο όρο της ΕΕ (13%). Η αύξηση της παραγωγής κατά 23,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2024 επιβεβαιώνει την ανοδική πορεία της χώρας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
Καταγγελίες για “χαοτικό” σχεδιασμό και αθέμιτο ανταγωνισμό
Παρά τα εντυπωσιακά στοιχεία, η άλλη όψη του νομίσματος αναδεικνύεται από τον Γιάννη Κουκούτση, Πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Θεσσαλίας και Μηχανολόγο Μηχανικό από τη Λάρισα. Ο κ. Κουκούτσης εκφράζει έντονες επιφυλάξεις και καταγγελίες σχετικά με τον τρόπο επίτευξης αυτού του ρεκόρ, τονίζοντας πως πρόκειται για αποτέλεσμα «χωρίς σχεδιασμό και μέτρο αδειοδότησης νέων, αχρείαστων, τερατωδών Φ/Β που επιπλέον σκανδαλωδώς ενισχύονται απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλους παρόμοιους πόρους».

O Γιάννης Κουκούτσης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Θεσσαλίας – Μηχανολόγος Μηχανικός
Σε ερώτηση για το πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό το ρεκόρ, ενώ οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών αναγκάζονται να απενεργοποιούν τα πάρκα τους κατά τις πιο παραγωγικές μεσημεριανές ώρες, ο κ. Κουκούτσης απαντά κατηγορηματικά: «Η Ελλάδα έχει διπλάσια συμμετοχή ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο απ’ την ΕΕ, έχοντας ήδη ξεπεράσει τους στόχους του 2035! Φυσικό είναι να περισσεύει η ενέργεια και τα πάρκα να κατεβάζουν διακόπτες και να μηδενίζεται η τιμή τους την ίδια ώρα που ο καταναλωτής πληρώνει ίσως το ακριβότερο ρεύμα παγκοσμίως. Όσο παγκοσμίως μοναδική είναι και η ανευθυνότητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα της ενέργειας».
Ο κ. Κουκούτσης δεν διστάζει να χαρακτηρίσει την κατάσταση ως «κρατικά οργανωμένη και υποστηριζόμενη κομπίνα»: «Λαμβάνει ευρωπαϊκά χρήματα στο όνομα της χώρας για να επιδοτήσει αχρείαστα νέα φωτοβολταϊκά ξένων και ντόπιων “νταβατζήδων”, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στους Έλληνες μικροεπενδυτές των οποίων τα πάρκα σβήνει. Όλα αυτά ενώ ο καταναλωτής μένει άφωνος αντικρίζοντας τους λογαριασμούς που συνεχώς ανεβαίνουν, λόγω της στρεβλής λειτουργίας του “Χρηματιστηρίου” Ενέργειας».
Αντιδράσεις και προσφυγές
Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Θεσσαλίας, μετά τη δημοσιοποίηση του προβλήματος, αποκλείστηκε από σύσκεψη του Υπουργείου Ενέργειας με «φιλικούς και συνεργάσιμους παράγοντες της αγοράς». Ο κ. Κουκούτσης σημειώνει με κυνισμό: «Ουδεμία δέσμευση, ουδεμία απόφαση. Προ λίγων ημερών ανακοίνωσαν ότι το Σεπτέμβριο θα μας πουν αν θα σταματήσουν και πότε να δίνουν νέες άδειες. Φαίνεται υπάρχουν υπόλοιπα που πρέπει να κλείσουν».
Ως εκ τούτου, ο Σύνδεσμος έχει ήδη δρομολογήσει διαδικασίες προσφυγής στα Κοινοτικά Όργανα, θέτοντας το ζήτημα της σκοπιμότητας έγκρισης και χρηματοδότησης νέων φωτοβολταϊκών έργων, όταν τα ήδη υπάρχοντα περισσεύουν και οδηγούνται σε αναγκαστική απενεργοποίηση. «Δικαίως αναδύεται το αίτημα της αποζημίωσης των θιγόμενων παραγωγών απ’ τους ίδιους πόρους που χρηματοδοτούν τα αχρείαστα έργα», τονίζει ο κ. Κουκούτσης. «Επειδή εμείς δεν είμαστε υπάκουα κομματικά στελέχη, δεν διστάζουμε να στραφούμε στην πραγματική πηγή του προβλήματος που είναι η χρηματοδότηση των αχρείαστων έργων. Από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα και εκεί θα λυθεί».
Τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα: η Ελλάδα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ωστόσο, οι καταγγελίες του κ. Κουκούτση αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για ορθολογικότερο σχεδιασμό και απόλυτη διαφάνεια στις διαδικασίες αδειοδότησης και χρηματοδότησης νέων έργων. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του κλάδου, η δικαιοσύνη για όλους τους παραγωγούς, και τελικά, το όφελος για τον Έλληνα καταναλωτή. Η πορεία προς ένα πιο πράσινο ενεργειακό μέλλον απαιτεί σταθερά βήματα, βασισμένα στην εμπιστοσύνη και την ορθή διαχείριση.