Η διαφορά μεταξύ λευκών και καφέ αυγών – Ποια είναι καλύτερα

Εκτός από τη διαφορά στο χρώμα του φτερώματος, η ηλικία της κότας παίζει επίσης ρόλο στα αυγά που παράγει. Οι νεαρές κότες τείνουν να γεννούν λευκά ή καφέ αυγά με παχύτερο κέλυφος, ενώ οι μεγαλύτερες παράγουν αυγά με ελαφρώς λεπτότερο κέλυφος.

Μια άλλη αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ των κύριων τύπων αυγών είναι το μέγεθος. Τα καφέ αυγά παρατηρείται συχνά ότι είναι μεγαλύτερα από τα λευκά.

Τιμή και διατροφική ξία: Μύθοι και πραγματικότητα

Αυτή η διαφορά στην εμφάνιση οδηγεί και σε διακύμανση των τιμών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι τα καφέ αυγά δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινά απλά επειδή είναι μεγαλύτερα και ακριβότερα. Οι διατροφικές τους αξίες είναι αρκετά παρόμοιες, όπως σημειώνει το Mentalfloss.com. Το υψηλότερο κόστος των καφέ αυγών οφείλεται κυρίως στο ότι οι κότες με σκούρο φτέρωμα χρειάζονται περισσότερη τροφή.

Η σημασία της διαβίωσης και της διατροφής των κοτόπουλων

Είναι προφανές ότι οι κότες που απολαμβάνουν χώρο και ελευθερία είναι πιο ευτυχισμένες και, τελικά, μπορούν να παράγουν αυγά που βρίσκουμε πιο νόστιμα. Η γεύση του κρέατος είναι επίσης πιο νόστιμη στην περίπτωση των κοτόπουλων ελευθέρας βοσκής, τα οποία τρέφονται φυσικά, με σιτάρι ή καλαμπόκι.

Ακόμα κι αν δεν έχετε άμεση πρόσβαση σε κρέας κοτόπουλου και χωριάτικα αυγά, προσπαθήστε να αποφεύγετε όσο μπορείτε τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα των προϊόντων που επιθυμείτε να αγοράσετε. Στη συσκευασία αναγράφεται τι τρέφονταν τα κοτόπουλα από τα οποία προέρχονται τα αυγά. Για παράδειγμα, αν αναφέρεται μόνο «δημητριακά», η πληροφορία είναι ελλιπής. Πρέπει να γνωρίζετε τι είδους δημητριακά είναι, καθώς πολλά από αυτά μπορεί να είναι γενετικά τροποποιημένα.

Τα οφέλη της κατανάλωσης αυγών

Τα αυγά συγκαταλέγονται στις κορυφαίες υπερτροφές. Περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών, λιπιδίων, αμινοξέων και βιταμινών. Οι περισσότερες δίαιτες, είτε αυστηρές είτε πιο χαλαρές, περιλαμβάνουν τα αυγά στη λίστα με τις προτεινόμενες τροφές. Αυτό το προϊόν είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον οργανισμό:

  • Βοηθά στη βελτίωση της όρασης.
  • Σας βοηθά να συγκεντρωθείτε πιο εύκολα.
  • Παρέχει περισσότερη ενέργεια.

Επιπλέον, τα αυγά είναι ένα πολύ ευέλικτο συστατικό στην κουζίνα. Ο καθένας μπορεί να μαγειρέψει βραστά αυγά, αυγά ποσέ ή ομελέτα. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση τεσσάρων ή πέντε αυγών την εβδομάδα. Διαφορετικά, τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μπορεί να επηρεαστούν. Φροντίστε να τα διατηρείτε στο ψυγείο, σε ευνοϊκές συνθήκες, και να τα καταναλώνετε το συντομότερο δυνατό, καθώς είναι ευπαθή προϊόντα που αλλοιώνονται πολύ εύκολα.