Μήλο: Πότε είναι η καλύτερη ώρα να το απολαύσεις;

Η φράση «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα» είναι κάτι παραπάνω από μια απλή λαϊκή ρήση. Αποτελεί μια διαχρονική αλήθεια που, όσο περνούν τα χρόνια, επιβεβαιώνεται με ολοένα και περισσότερα επιστημονικά δεδομένα. Το ταπεινό, αλλά τόσο θρεπτικό μήλο, αναδεικνύεται συνεχώς μέσα από σύγχρονες μελέτες ως ένας διατροφικός «θησαυρός», απαραίτητος για την υγεία και την ευεξία μας.

Ένα μέτριο μήλο περιέχει κατά μέσο όρο:

  • Θερμίδες: 95

  • Υδατάνθρακες: 25 g

  • Φυτικές ίνες: 4,4 g

  • Σάκχαρα: 19 g

  • Βιταμίνη C: 8,4 mg

  • Λιπαρά: σχεδόν μηδέν

  • Πρωτεΐνη: λιγότερο από 0,5 g

Επίσης, τα μήλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά φυτοχημικά όπως κουερσετίνη, κατεχίνη και ανθοκυανίνες, που συμβάλλουν στην αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού.

Pro tip: Συνιστάται, να καταναλώνεται ολόκληρο, μαζί με τη φλούδα του, διότι στο εξωτερικό περίβλημα βρίσκονται κυρίως οι φυτικές ίνες και πολλά αντιοξειδωτικά. Απόφυγε τους χυμούς και τις επεξεργασμένες μορφές αν προσέχεις το σάκχαρο ή τη γραμμή σου.

Ώρα για μήλο

Για ομαλή πέψη:

  • Το πρωί: Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, έναν τύπο φυτικής ίνας που ενισχύει την καλή λειτουργία του εντέρου.

  • Ως σνακ μέσα στην ημέρα: Τροφοδοτούν τα «καλά» βακτήρια του εντέρου, υποστηρίζοντας την υγιή μικροβιακή χλωρίδα.

 Για απώλεια βάρους:

  • Πριν από τα γεύματα: Επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου, ενισχύουν τον κορεσμό και βοηθούν στο να φας λιγότερο.

  • Ως απογευματινό σνακ: Χαμηλό σε θερμίδες αλλά πλούσιο σε ίνες, το μήλο είναι ιδανικό για να αποφύγεις τσιμπολογήματα.

  • Ως επιδόρπιο: Αντί για γλυκά με ζάχαρη και λιπαρά, προτίμησε ένα ψητό μήλο με κανέλα ή με λίγο γιαούρτι.

Για καλό ύπνο:

  • Τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο: Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε καροτενοειδή (όπως τα μήλα) σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα και διάρκεια ύπνου. Ωστόσο, αν έχεις ευαισθησία, τα μήλα μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα ή αέρια λόγω της φρουκτόζης. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σου. Γι’ αυτό μην τα καταναλώνεις πριν πέσεις στο κρεβάτι.

Αντιοξειδωτική δράση

Ίσως όμως το πιο σημαντικό διατροφικό πλεονέκτημα ενός μήλου είναι οι πολλές αντιοξειδωτικές του ουσίες. Περιέχει σημαντικά ποσά πολυφαινολών, ουσιών που έχουν συσχετιστεί με ποικίλα και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Μια από τις πιο σημαντικές που βρίσκουμε κυρίως στη φλούδα του μήλου είναι η κερκετίνη. Μελέτες δείχνουν ότι είναι το πιο ενεργό από τα φλαβονοειδή και πολλά από τα φαρμακευτικά φυτά οφείλουν τις ιδιότητές τους στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε κερκετίνη.

Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, ανστέλλοντας την παραγωγή αλλά και την απελευθέρωση ισταμίνης και άλλων αλλεργικών-φλεγμονωδών παραγόντων.

Παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη καρκίνου, στη βέλτιστη καρδιαγγειακή μας υγεία και στην πρόληψη και ανακούφιση αναπνευστικών παθήσεων όπως η βρογχίτιδα και το άσθμα.

* Πηγή: Vita