Ρωσία: Απειλεί την Ευρώπη με «εμπάργκο» σε αέριο και πετρέλαιο, αν υποστεί τραπεζικές κυρώσεις

Οι χώρες της Ευρώπης δεν θα μπορούν να προμηθεύονται πετρέλαιο, φυσικό αέριο και μέταλλα από τη Ρωσία σε περίπτωση που αποσυνδέσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Νικολάι Ζουραβλιόφ.

«Το SWIFT είναι ένα σύστημα πληρωμών, είναι μια υπηρεσία. Γι’ αυτό αν αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το SWIFT, τότε εμείς δεν θα παίρνουμε συνάλλαγμα, αλλά οι αγοραστές, οι χώρες της Ευρώπης πρωτίστως, δεν θα προμηθεύονται τα δικά μας εμπορεύματα, όπως είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα μέταλλα και άλλα σημαντικά προϊόντα που εισάγουν. Χρειάζονται κάτι τέτοιο; Δεν νομίζω», δήλωσε ο Ζουραβλιόφ. Νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε δηλώσει ότι η βρετανική κυβέρνηση συζητά με τις Ηνωμένες Πολιτείες το ενδεχόμενο της αποσύνδεσης της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, σε περίπτωση που εισβάλλουν ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Το «Plan Β» από ΗΠΑ και Ευρώπη

Απάντηση στις ρωσικές απειλές έσπευσε να δώσει ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν συνομιλίες με μεγάλες χώρες και εταιρείες παραγωγής ενέργειας σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να διασφαλιστούν οι ποσότητες αυτές από άλλες πηγές εάν διακοπούν οι προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. «Εργαζόμαστε για να εντοπίσουμε πρόσθετες ποσότητες μη ρωσικού φυσικού αερίου από διάφορες περιοχές του κόσμου, από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή έως την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που δεν κατονομάζεται, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις σε ποιες χώρες ή εταιρείες αναφερόταν.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η Ουάσιγκτον μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους της προσπαθεί «να εντοπίσει εκείνους τους τομείς, στους οποίους η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο στην επιθετική της στρατηγική κατά της Ουκρανίας». Σε σχέση με αυτό, οι ΗΠΑ εκπονούν «σχέδιο σε περίπτωση κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, επισήμανε και διευκρίνισε πως η οργάνωση πρόσθετων προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης, θα διαρκέσει έως δύο εβδομάδες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προμηθεύεται περίπου το 30% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.

Οι ΗΠΑ συνέχισαν τις παραδόσεις οπλισμού στην Ουκρανία

Στο μεταξύ, παρά τις ρωσικές απειλές όμως που εκφράζονται είτε διά στόματος Ρώσων πολιτικών, είτε επισήμως από το υπουργείο Εξωτερικών, σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τις παραδόσεις οπλισμού στο Κίεβο, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας, που εμφανίζεται έτοιμη να εισβάλει. Αμερικανικό αεροσκάφος, που μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό και πυρομαχικά, προσγειώθηκε στο Κίεβο σήμερα, Τρίτη, το τρίτο φορτίο του ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων πακέτου ασφαλείας για τη στήριξη της Ουκρανίας, η οποία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης.

«Οι εταίροι μας αυξάνουν το εύρος της στρατιωτικής βοήθειας. Και σήμερα υποδεχόμαστε το τρίτο αεροσκάφος από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως μέρος αυτής της βοήθειας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αλέξιι Ρεζνίκοφ, πριν από την προσγείωση του αεροσκάφους. Είχε προηγηθεί χτες η ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας, Τζον Κίρμπι, ότι Το Πεντάγωνο έθεσε σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στην Ευρώπη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, στην περίπτωση μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ αποδέσμευσαν περισσότερα από 650 εκατομμύρια δολάρια σε αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία τον περασμένο χρόνο και περισσότερα από 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά από το 2014, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Καναδοί διπλωμάτες εγκαταλείπουν την Ουκρανία

Εξάλλου, εν μέσω κλιμακούμενης έντασης, το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά ζήτησε από τις οικογένειες των διπλωματών του στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα, λόγω της συγκέντρωσης ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα. Την Κυριακή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε επίσης τις οικογένειες των Αμερικανών διπλωματών στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα.

Πηγή: reader.gr