Ε. Λιακούλη: «Η Κυβέρνηση καταργεί τους ανταποκριτές του ΟΓΑ από τα χωριά μας!»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησηςπρος τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Εργασίας, σχετικά με την κατάργηση του θεσμού των ανταποκριτών ΟΓΑ- eΕΦΚΑ οι οποίοι παρείχαν πολύτιμες υπηρεσίες στους κατοίκους των απομακρυσμένων δήμων του νομού Λάρισας, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, κ.Ευαγγελία Λιακούλη.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της, η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής:

«Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κατοίκους των Δήμων Αγιάς,   Φαρσάλων, Ελασσόνας, Τυρνάβου, Τεμπών, Κιλελέρ, Δ.Ε. Γιάννουλης και Κοιλάδας του Δ. Λαρισαίων του Νομού Λάρισας,  η κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ στους Δήμους τους, και η παραπομπή τους για οποιαδήποτε ζήτημα προκύψει, στην τοπική διεύθυνση του υποκαταστήματος ΕΦΚΑ Β’, με έδρα τη Λάρισα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση που διαβιβάστηκε στους ως άνω Δήμους, ο Διοικητής, αφού ευχαριστεί τους ανταποκριτές του ΟΓΑ-eΕΦΚΑ, για τη μέγιστη συμβολή τους στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΟΓΑ και στη στήριξη της ελληνικής υπαίθρου, ανακοινώνει την άμεση παύση τους από τα καθήκοντα που ασκούσαν επί σειρά ετών. Οι εν λόγω υπάλληλοι των Δήμων, εντεταλμένοι για το σκοπό αυτό, επισκέπτονταν εβδομαδιαίως, σε συγκεκριμένη ώρα και μέρα, το κάθε χωριό και παρείχαν πολύτιμες υπηρεσίες , όσον αφορά στη διεκπεραίωση των ασφαλιστικών ζητημάτων των κατοίκων, έχοντας, πλέον, αναπτύξει προσωπική σχέση μαζί τους, με σκοπό να τους απαλλάξουν από κάθε γραφειοκρατική ταλαιπωρία.

Με την κατάργηση του θεσμού των ανταποκριτών, πλέον, η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και συνταξιούχων κατοίκων των απομακρυσμένων χωριών του νομού μας, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση των τοπικών υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ, θα καταστεί σχεδόν αδύνατη.  Και αυτό διότι, πολλοί είναι εκείνοι που δεν δύνανται να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά, ή δεν μπορούν να μετακινηθούν, λόγω γεωγραφικής απόστασης και προβλημάτων υγείας. Επιπλέον, όσοι κάτοικοι διαβιούν σε απομακρυσμένες περιοχές του νομού Λάρισας, σε μεγάλη απόσταση από την έδρα του αρμόδιου τοπικού Καταστήματος του ΕΦΚΑ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν, θα πρέπει να δαπανούν χρόνο και χρήματα, για να μεταβούν στη Λάρισα.

Η κατάργηση των ανταποκριτών του ΟΓΑ πολλών Δήμων του Νομού Λάρισας, αποδεικνύει τη συνεχή συρρίκνωση των υπηρεσιών στην επαρχία και την αντίστοιχη συσσώρευσή της στην πόλη της Λάρισας, γεγονός που πλήττει την εξυπηρέτηση των κατοίκων. Επιπρόσθετα, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, εν μέσω πανδημίας, λειτουργούν αποκλειστικά κατόπιν ραντεβού, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας

Καταλήγοντας, διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για οικονομική ενίσχυση των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών, σχετικά με τα επιπλέον έξοδα με τα οποία θα επιβαρυνθούν, για να καλύψουν τις μετακινήσεις τους προς και από τη Λάρισα.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό  να απαντήσει εάν θα αξιοποιήσει τους κατηργημένους ανταποκριτές του ΟΓΑ, μετατρέποντάς τους σε ανταποκριτές του ΕΦΚΑ, με ποιο τρόπο θα λύσει τα προβλήματα που θα προκύψουν από την κατάργηση του θεσμού, καθώς και εάν σχεδιάζει να στηρίξει οικονομικά τους κάτοικους των αποκεντρωμένων περιοχών, στην κάλυψη του επιπλέον ποσού που καλούνται να δαπανήσουν, για τη μεταφορά τους στη Λάρισα».