Δήμος Φαρσάλων: Στα 23,2 εκατ. ευρώ ο Προϋπολογισμός του 2022

Αυξημένος κατά ένα εκατομμύριο ευρώ είναι Προϋπολογισμός του Δήμου Φαρσάλων για το έτος 2022, που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία προχθες στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Ο φετινός Προϋπολογισμός αγγίζει τα 23,2 εκατομμύρια και έχουν ενταχθεί κονδύλια από την Πολιτεία, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, όπως και υλοποίηση έργων που προέκυψαν από τις καταστροφές του Ιανού τον Σεπτέμβριο του 2020 στην περιοχή. Τον Προϋπολογισμό υπερψήφισε η πλειοψηφούσα παράταξη του Δημάρχου κ. Μάκη Εσκίογλου και η παράταξη της κ. Μ. Ίφου, ενώ καταψήφισαν η παράταξη του κ. Άρη Καραχάλιου, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του κ. Κ. Τύμπα, κ. Γιάννης Γκέβρος καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρσάλων κ. Απόστολος Αναγνώστου.

Τα οικονομικά μεγέθη και την ανάλυση εσόδων και εξόδων του Προϋπολογισμού, ανέλυσε η Διευθύντρια Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Φαρσάλων κ. Μπαλαμπάνη και ο Διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών, κ. Παπαδήμας.

“Είναι ένας Προϋπολογισμός ειδικών συνθηκών αφού καταρτίστηκε και θα εκτελεστεί μέσα σε περιβάλλον υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης. Παρόλα αυτά ανέρχεται στα 23.200.000 ευρώ, σχεδόν 1 εκ. ευρώ αυξημένος” ανέφερε ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου.

Και προσθέτει: “Σε αυτή την αύξηση συμβάλουν κυρίως τα έργα που σχεδιάζουμε, τα οποία προϋπολογίζονται σε 10 εκ. ευρώ. Εκ των πραγμάτων μιλάμε για έναν προϋπολογισμό με αμιγώς αναπτυξιακό πρόσημο, αφού θα έρθει να υλοποιήσει το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα που ψηφίστηκε ποτέ στο δήμο μας. Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας για το 2022, αυτές κυρίως αναμένεται να φανούν στα ληξιπρόθεσμα χρέη τα οποία πέρυσι παρουσίασαν μικρή αύξηση και ανήλθαν περί τα 2,8 εκ. ευρώ, ως απόρροια της πίεσης του κορωνοϊού στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Κατά τα λοιπά οι επιπτώσεις είναι σαφώς μικρότερες και αφορούν απώλεια εσόδων μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ από τη μη διεξαγωγή της εμποροπανήγυρης, από τις απαλλαγές στα τέλη κοινόχρηστων χώρων και από την προβληματική λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Εξίσου σημαντικό όμως, είναι το γεγονός πως τόσο η πανδημία, όσο και ο Ιανός απορρόφησε ένα σημαντικό κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ένα δήμο που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στελέχωσης των υπηρεσιών του. Μόνον στην οικονομική υπηρεσία θα σας αναφέρω για παράδειγμα, πως εκδόθηκαν πάνω από 1.000 εντάλματα σε μερικούς μήνες”.

Ο κ. Εσκίογλου επίσης αναφέρθηκε στα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία ανέρχονται σε περισσότερα από 3 εκ. ευρώ, και παρουσιάζουν μικρή αύξηση σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ επισήμανε ότι αναμένονται ακόμη 34 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης», χρήματα που αφορούν τα προς ένταξη έργα του δήμου, αλλά και καινούρια χρηματοδοτικά εργαλεία που αναμένεται να ανακοινωθούν το 2022 και ζήτησε από το Σώμα να υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2022.

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Φαρσάλων κ. Σοφία Χατζηπλή από την πλευρά της σημείωσε μεταξύ άλλων: “Πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό με δυο κύρια χαρακτηριστικά, την μη υπερεκτίμηση των εσόδων, αλλά και την μη εγγραφή εσόδων από δάνεια για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών. Τον χαρακτήρισε ισοσκελισμένο και σημείωσε ότι δεν παρουσιάζονται αποκλίσεις, τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες οδηγίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: ¨Ο Δήμος Φαρσάλων, στέκεται γερά στα πόδια του”.

ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Έχουμε μεγέθη, αλλά δεν έχουμε παραγωγή έργου”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του, ο πρ. Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος για τον 12ο Προϋπολογισμό του ενιαίου Δήμου Φαρσάλων.

Ο κ. Καραχάλιος τον χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό μια άψογη και άριστη τεχνοκρατική κατασκευή από υπηρεσιακούς υπαλλήλους του δήμου, χωρίς όμως πολιτική στόχευση και προοπτική για το δήμο και τους δημότες του, καθώς πολλά από τα έργα παρουσιάζουν χρονική υστέρηση τριετίας, με τον προγραμματισμό νέων έργων σχεδόν ανύπαρκτο, εκτός από μια μελέτη πυροπροστασίας. Σημείωσε επίσης, ότι δεν έχει προβλέψεις – δαπάνες για επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφους, ελαφρυνσεις – διευκολύνσεις, για ευάλωτες ομάδες, άπορους, άνεργους, Ρομά, για πολιτιστικούς συλλόγους και αθλητικά σωματεία και μάλιστα σε εποχή πανδημίας, που έχουν πέσει έξω πολλές επιχειρήσεις και πολλοί οικογενειακοί προυπολογισμοί. Ακόμα, σημείωσε ότι οι οφειλές των πολιτών αυξήθηκαν προς το δήμο κατά ένα εκατομμύριο από 1,7 σε 2,7 εκατομμύρια ευρώ (σ.σ. την συγκεκριμένη αύξηση η κ. Μπαλαμπάνη την απέδωσε ότι προέρχονται από οφειλές που αποστέλλουν οι εταιρείες ηλεκ. ενέργειες να εισπραχθούν από το δήμο την τελευταία τριετία). Για όλα τα παραπάνω η παράταξή του καταψήφισε τον Προϋπολογισμό του 2022.

Η πρώην Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μαρία Ίφου, αφού διατύπωσε τις ευχαριστίες της προς τις οικονομικές υπηρεσίες για τη σύνταξη του Προϋπολογισμού, υπογράμμισε ότι, υπάρχουν ελλείψεις ως προς τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, τις δαπάνες σε αθλητικά σωματεία και πολιτιστικούς συλλόγους. Ακόμα ανέφερε ότι δεν αντιμετωπίζεται το σύνολο των αναγκών στην πόλη και στα χωριά,  ωστόσο επειδή ο κάθε Προϋπολογισμός είναι εργαλείο του δήμου και θα πρέπει να έχει συνέχεια προς τις υποχρεώσεις του, ψήφισε θετικά αυτή και παράταξή της, με την παρατήρηση κάποιων σημείων που είχαν καταψηφίσει στο τεχνικό πρόγραμμα.

Απόντος του αρχηγού κ. Κων/νου Τύμπα και εκπροσωπώντας την παράταξη, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Γκέβρος, αρχικώς έδωσε συγχαρητήρια στους υπηρεσιακούς παράγοντες για την άρτια και τεχνοκρατική κατάρτιση του Προϋπολογισμού. Επισήμανε για το κομμάτι των εσόδων του δήμου από τα ανταποδοτικά τέλη ότι υπάρχει αισιόδοξη πρόβλεψη λόγω της εκρηκτικής αύξησης του ενεργειακού κόστους και ενδεχόμενων απλήρωτων λογαριασμών. Όσον αφορά στα έξοδα εστίασε στις 197.500 ευρώ που δίνονται σε ιδιώτες για την εκπόνηση μελετών για το τεχνικό πρόγραμμα, θεωρώντας πως με αυτό το ποσό θα μπορούσαν να έχουν προσλάβει υπαλλήλους πτυχιούχους από την επαρχία, ώστε τα χρήματα να μένουν στον τόπο και να στελεχώνονται και οι υπηρεσίες από Φαρσαλινούς επιστήμονες. Ιδιαίτερη μνεία έκανε για τις επιχορηγήσεις σε αθλητικούς συλλόγους και πολιτιστικούς συλλόγους και την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσής τους καθώς και για την οδοποιία στις τοπικές κοινότητες. Καταψήφισε τον Προϋπολογισμό λέγοντας ότι δεν λύνει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα της πόλης των Φαρσάλων αλλά και των χωρίων.

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Φαρσάλων, κ. Απόστολος Αναγνώστου, αφού ευχαρίστησε την οικονομική υπηρεσία του δήμου για την σύνταξη του Προϋπολογισμού στην συνέχεια τον καταψήφισε, γιατί όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, δεν στηρίζει τις πολιτικές των διεκδικήσεων και των αγώνων για ένα καλύτερο αύριο για τους δημότες των Φαρσάλων. Ο κ. Αναγνώστου σημείωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει στήριξη, ούτε για τους αγρότες, ούτε για τους συνταξιούχους, ούτε για τους επαγγελματίες, που αυτή τη στιγμή στενάζουν εδώ και δύο χρόνια από την αναδουλειά, τους φόρους και την πανδημία, ενώ έδειξε το δρόμο της λύσης λέγοντας ότι θα πρέπει να μιμηθεί το δήμο Πατρέων που κατεβαίνει στην Αθήνα να διαμαρτυρηθεί, διεκδικώντας για ένα καλύτερο αύριο.

Όπως ήταν λογικό κατά την έναρξη του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ.Κων/νος Δαμιανός έδωσε το λόγο και έγινε κουβέντα, τόσο από τον δήμαρχο, όσο και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για την πρόσφατη κακοκαιρία “Διομήδης” που έπληξε την επαρχία Φαρσάλων, αν και η συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν για τον Προϋπολογισμό.

Από το συμβούλιο απουσίαζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κων/νος Τύμπας, Ευάγγελος Δημητρακόπουλος, Δέσποινα Συροπούλου και Ιωάννης Τριάντης. Παρόντες στην συνεδρίαση ήταν ακόμα και οι πρόεδροι των κοινοτήτων κ.κ. Φ. Γρίβας και Γ. Πελεκάνος, με τον τελευταίο που ήταν παρών στην ψήφιση του Προϋπολογισμού να δίνει την θετική του ψήφο.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία