Να γίνουν μόνιμες προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών για τα παιδιά με χρόνια νοσήματα

Την ανάγκη να προσληφθούν σχολικοί νοσηλευτές για τους μαθητές που έχουν σοβαρές παθήσεις όπως Διαβήτη Τύπου 1, επιληψίες, αλλεργίες, κ.ά. επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, ο οποίος κατέθεσε σχετική Επίκαιρη Ερώτησή που συζητήθηκε στη Βουλή.

Επισήμανε ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους παραμένουν εκατοντάδες κενά – πάνω από 400- σε σχολικούς νοσηλευτές. Δηλαδή, τόσοι μαθητές με σοβαρές παθήσεις, παραμένουν παντελώς ακάλυπτοι μέσα στα σχολεία. Ταυτόχρονα, με την μεθοδευμένη κυβερνητική ολιγωρία εξωθούνται οι γονείς να καλύψουν και αυτό το κόστος με δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης επιχείρησε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, ρίχνοντας την ευθύνη στους νοσηλευτές που δεν ανταποκρίνονται στις προκηρύξεις που ανακοινώνονται! Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί και καταγράφει τα κενά στα σχολεία και τα καλύπτει όπου προκύπτουν, ακόμα και εν μέσω της σχολικής χρονιάς, δηλώνοντας πως είναι μία διαδικασία δυναμική και πολυπαραγοντική.

Στη δευτερολογία του ο Γ. Λαμπρούλης υπογράμμισε ότι η χαμηλή ανταπόκριση των νοσηλευτών για τις θέσεις στα σχολεία, οφείλεται στη διαχρονική επιλογή όλων των κυβερνήσεων να προκηρύσσουν θέσεις αναπληρωτών με ολιγόμηνες συμβάσεις που δεν εξασφαλίζουν μόνιμη δουλειά στους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν ούτε οικογενειακό προγραμματισμό. «Εάν κάνατε τις θέσεις μόνιμες», επισήμανε, «και τα κενά θα καλύπτονταν και η ανταπόκριση των εργαζομένων θα ήταν μεγάλη». Αλλά αυτό, συνέχισε, δεν γίνεται από καμία κυβέρνηση γιατί θεωρεί «κόστος» τις μόνιμες θέσεις σχολικών νοσηλευτών, ακόμη και εκπαιδευτικών, γι΄ αυτό βλέπουμε και τόσα κενά στις σχολικές μονάδες, εν μέσω της σχολικής χρονιάς. Κανονικά, πρόσθεσε, τα κενά έπρεπε να καλύπτονται από το καλοκαίρι ακόμα, ώστε όταν ανοίγουν τα σχολεία να βρίσκονται όλοι στις θέσεις τους.

Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την υποχρηματοδότηση της παιδείας και της υγείας, γιατί δεν είναι στις προτεραιότητές τους η κάλυψη των λαϊκών αναγκών, κατέληξε ο κομμουνιστής βουλευτής.