Ολοκληρώνεται το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων των Φαρσάλων

Σε ένα έργο σημαντικής αξίας για την ποιότητα ζωής της πόλης των Φαρσάλων προχωρά ο Δήμος, μετά από την υπογραφή σήμερα από το Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, της σύμβασης για την ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων.

Πρόκειται για έργο συνολικού κόστους 1.193.127,53 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.), το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).  

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της υπογραφής της σύμβασης ο κ. Εσκίογλου τόνισε πως «είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για την πόλη μας, καθώς με την υπογραφή της σύμβασης, θα ολοκληρωθεί επιτέλους στο σύνολό του, το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων της πόλης μας. Μιλάμε για το υπόλοιπο 35% του αναγκαίου δικτύου, το οποίο εδώ και χρόνια βρίσκονταν σε τελματώδη κατάσταση. Εργαστήκαμε, υπερπηδήσαμε εμπόδια, βρήκαμε το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση, ώστε σε ενάμιση χρόνο από τώρα τα Φάρσαλα να έχουν στο σύνολό τους δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων. Μαζί με αυτό το έργο, θα ανοίξει φυσικά ο δρόμος για την ολοκλήρωση και άλλων υποδομών όπως η ασφαλτόστρωση σε σημεία που σήμερα δεν υπάρχει, καθώς αναμέναμε τις εργασίες τις αποχέτευσης. Θέλω να ευχαριστήσω το σύνολο των υπηρεσιών και των συνεργατών μου, για το θετικό αποτέλεσμα».

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το αντικείμενο της εργολαβίας περιλαμβάνει την κατασκευή των υπολειπόμενων τμημάτων του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο του εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδίου του οικισμού Φαρσάλων του Δήμου Φαρσάλων. 

Ειδικότερα, στις περιοχές του εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδίου του οικισμού Φαρσάλων οι οποίες δεν εξυπηρετούνται από το υφιστάμενο εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων της πόλης, είτε γιατί εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλεως μετέπειτα της αρχικής μελέτης αποχέτευσης, είτε γιατί κατά την περίοδο εκπόνησης της αρχικής μελέτης (1985) δεν είχαν δομηθεί, πρόκειται να κατασκευαστούν τα υπολειπόμενα δίκτυα αποχέτευσης για την παραλαβή των λυμάτων των οικιακών βόθρων των εν λόγω περιοχών. 

Οι νέοι αγωγοί του δικτύου αποχέτευσης πρόκειται να συνδεθούν μέσω φρεατίων με τους αγωγούς του υφιστάμενου εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, το οποίο στη συνέχεια, μέσω των κεντρικών συλλεκτήρων, οδηγεί τα λύματα στην υφιστάμενη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του Δήμου Φαρσάλων και μετέπειτα στον τελικό αποδέκτη. 

Ο συμβατικός χρόνος ολοκλήρωσης του έργου είναι 18 μήνες.