Κόκκαλης: Να επιστραφούν τα επιπλέον 20% των ασφαλίστρων από τον ΕΛΓΑ στους δικαιούχους

Την επιστροφή των επιπλέον ασφαλίστρων 20% από τον ΕΛΓΑ στους ασφαλισμένους αγρότες που τα πλήρωσαν επιπρόσθετα, χωρίς όμως να εξασφαλίζονται και επιπλέον παροχές, ζητά με δήλωσή του ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κόκκαλη: «Τον Ιούλιο του 2021 ψηφίστηκε τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύμφωνα με την οποία προβλέπεται με αναδρομική ισχύ η δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ για έως το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου για τις ζημίες που προ κλήθηκαν από τους παγετούς της άνοιξης του 2021, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική βαθμίδα που είχαν επιλέξει οι παραγωγοί κατά τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2021. Πριν τη συγκεκριμένη τροπολογία και σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ τη δυνατότητα αυτή την είχαν μόνο οι παραγωγοί οι οποίοι είχαν επιλέξει τη δήλωση του επιπλέον 20% των ασφαλίστρων και επιβαρύνθηκαν με το επιπλέον κόστος ασφάλισης της παραγωγής τους.

Δεδομένου ότι η επιπρόσθετη καταβολή ασφαλίστρων δεν εξασφαλίζει επιπλέον παροχές στους δικαιούχους αποτελεί πρόσθετη και αναίτια οικονομική επιβάρυνση των ήδη πληγέντων οικονομικά παραγωγών. Η αναδρομική ισχύ της τροπολογίας δημιούργησε, εν αγνοία τους, καθεστώς αδικίας μεταξύ των ασφαλιζόμενων παραγωγών , γεγονός για το οποίο πρέπει και οφείλει να επιληφθεί άμεσα η Πολιτεία επιστρέφοντας στους δικαιούχους παραγωγούς το επιπλέον και αναίτιο κόστος κατά +20% της καταβολής ασφαλίστρων.»