Απάντηση Λιβανού σε Μάξιμο για κόστος παραγωγής: «Λάβαμε μέτρα ανακούφισης και στήριξης των παραγωγών»

«Αναμφίβολα είναι θετικές οι προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αμβλύνει τις επιπλοκές που επιφέρει στους αγρότες η διεθνής αύξηση του ενεργειακού κόστους. Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε ένα κυκεώνα γεγονότων που πλήττουν την παγκόσμια οικονομία και οδηγούν σε απρόβλεπτες αρρυθμίες πολλά κράτη. Παρά τα διαδοχικά εμπόδια που ενσκήπτουν τα τελευταία χρόνια, όπως οι μεγάλες ζημιές από έντονα κλιματικά γεγονότα, οι οικονομικοί κλυδωνισμοί λόγω πανδημίας και τελευταία η ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση συνεχίζει να δείχνει το πραγματικό της ενδιαφέρον για την πρωτογενή παραγωγή επεμβαίνοντας καίρια, με θεραπευτικά μέτρα, όπου χρειάζεται και είναι εφικτό». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιου Λιβανού στην ερώτησή του για την αναστάτωση των αγροτών από τις αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής και στα εφόδια, που συνολικά επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής.

Στην απάντησή του ο κ. Λιβανός, αναφορικά με το αυξημένο κόστος παραγωγής επισημαίνει ότι «σαν Κυβέρνηση έχουμε λάβει μια σειρά από μέτρα για την ανακούφιση και στήριξη των παραγωγών. Συγκεκριμένα: 

– Προβλέψαμε το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, το κόστος του οποίου για το 2022 υπολογίζεται στα 50 εκ. ευρώ.

– Από 1 Οκτωβρίου 2021 μειώσαμε τον ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή από το 13% στο 6%. 

– Προβλέψαμε σημαντικές ελαφρύνσεις για τους χρήστες χαμηλής τάσης, από τις οποίες επωφελούνται και οι αγρότες. 

– Για τη μέση τάση και συγκεκριμένα για τις αγροτικές επιχειρήσεις, προβλέψαμε την αναστολή από 1 Νοεμβρίου 2021 έως και τις 31 Μαρτίου 2022, με δυνατότητα παράτασης, της καταβολής χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

– Επίσης, από 5/8/2021 η ΔΕΗ παρέχει έκπτωση ενέργειας που ανέρχεται σε 50% στα αγροτικά τιμολόγια.

– Αυξήσαμε τον Ιούνιο τα kw στο αγροτικό φωτοβολταϊκό και φροντίσαμε να αποτελούν αγροτική εκμετάλλευση οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως 500 kw από μόλις 100 kw, που ήταν. Έτσι αυξάνουμε το αγροτικό εισόδημα, αλλά μειώνουμε και το κόστος παραγωγής. 

– Τέλος, πρόσφατα προβλέψαμε πρόσθετη επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2021. 

Επιπρόσθετα, με παρέμβασή μας στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών, αναδείξαμε τις τρέχουσες προκλήσεις, με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο πρωτογενής τομέας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, εξαιτίας πολλαπλών παραγόντων, με σημαντικότερο την αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω της συνδυαστικής αύξησης του κόστους των ζωοτροφών, των λιπασμάτων, των μεταφορικών εξόδων και φυσικά των καυσίμων και της ενέργειας. Ζητήσαμε συγκεκριμένα: 

α. Ειδικά μέτρα ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους λόγω αύξησης των ζωοτροφών, των πρώτων υλών, της ενέργειας και γενικά του συνολικού κόστους παραγωγής.

β. Πόρους στήριξης για τα προϊόντα μας που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα μειωμένης παραγωγής, όπως ο οίνος, τα οπωροφόρα δέντρα, τα κηπευτικά, το πευκόμελο ή ακόμη και ακαρπίας, όπως στην ελιά. 

Τέλος, αναφέρεται ότι σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής και της προμήθειας υλικών δύναται να έχει και η λειτουργία των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, οι οποίες εξασφαλίζουν πιο εύκολη πρόσβαση με το δυνατόν χαμηλότερο κόστος παραγωγής των απαραίτητων πρώτων υλών και πιο οικονομική διακίνηση των προϊόντων των παραγωγών. Η ανάπτυξη και η λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς και η όλο αυξανόμενη ίδρυση νέων μετά την εφαρμογή των διατάξεων του ν.4673/2020, μαρτυρούν το μεγάλο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων συνεταιριζομένων μελών για την παράδοση της παραγωγής τους μέσω των εν λόγω συνεταιριστικών εταιρικών σχημάτων».