Στις εργασίες ανάδειξης της Ακρόπολης της αρχαίας Φαρσάλου ο δήμαρχος Μάκης Εσκίογλου

Μετά από συνεργασία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης της Ακρόπολης της Αρχαίας Φαρσάλου, ενός αρχαιολογικού χώρου σημαντικής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας.

Η παρέμβαση που αποτελεί τη δεύτερη φάση του έργου, θα γίνει στα δύο πλατώματα της Ακρόπολης όπου θα στερεωθεί και θα συντηρηθεί το αρχαίο και βυζαντινό τείχος και οι λιθόκτιστες δεξαμενές, ενώ επίσης θα βελτιωθεί η προσβασιμότητα.

Θα δημιουργηθούν ενημερωτικά έντυπα και σε μορφή Braille για άτομα με προβλήματα όρασης και θα τοποθετηθούν πινακίδες σήμανσης και πληροφόρησης. Είναι ένα έργο που θα αναβαθμίσει τον πολιτιστικό χάρτη της περιοχής των Φαρσάλων και θα αυξήσει την επισκεψιμότητα στη περιοχή.

Με αφορμή την έναρξη των εργασιών την Ακρόπολη επισκέφθηκε ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, ο οποίος ενημερώθηκε εκτενώς για τους στόχους και το αντικείμενο από τις παριστάμενες κ.κ. Κλεονίκη Τσεργά και Μαρία – Ραλλού Τελλάκη, αρχαιολόγο και αρχιτέκτονα μηχανικό αντίστοιχα. Υπεύθυνες Αρχαιολόγοι του έργου είναι οι κ.κ. Μαρία Δαφούλα, Στυλιανή Κατακούτα και Αρχοντούλα Αναστασιάδου.

 

Μετά το πέρας της ενημέρωσης, ο κ. Εσκίογλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από το επιστημονικό προσωπικό που συμμετέχει στη σπουδαία αυτή προσπάθεια συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης της Ακρόπολης της αρχαίας Φαρσάλου. Ενός λόφου που διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην οχύρωση της πόλης από την υστεροαρχαϊκή εποχή, το Βυζάντιο, μέχρι ακόμη και τον ελληνοτουρκικό πόλεμο. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό ακόμη, ότι στην ακρόπολη ουσιαστικά υπήρχε μία μικρή «πολιτεία», η οποία είχε όλα όσα και σήμερα απολαμβάνουμε ως μέρος της ποιότητας ζωής μας, δηλαδή ύδρευση και αποχέτευση. Συνεχίζουμε μετά από διακοπή αρκετών ετών, την προσπάθεια ανάδειξης για την οποία καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω. Χρειάζεται πολύς χρόνος και χρήμα, όμως αν δεν κάνουμε τα βήματα μπροστά, δε θα φθάσουμε ποτέ στον προορισμό μας. Η ακρόπολή μας κρύβει τόση ιστορία, που όταν με το καλό ολοκληρωθούν οι προσπάθειες ανάδειξης, θα έχουμε αποκαλύψει ένα ιστορικό διαμάντι».