Φωτοβολταικά στην κοινότητα Σκοτούσσας, σκοτούρες στην πλειοψηφία…

Τι ανέφεραν ο Δήμαρχος κ. Εσκίογλου και αντιπολίτευση 

Αιχμές άφησε η δημοσιοποίηση επιστολής ανεξαρτητοποίησης του κ. Ι. Τριάντη

Εγκρίθηκε η μίσθωση 780 στρεμμάτων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Θετίδιο Φαρσάλων

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην  “μαραθώνια” συνεδρίαση (07/12) του δημοτικού συμβουλίου Φαρσάλων (που έγινε με τηλεδιάσκεψη), η μακροχρόνια μίσθωση 780 στρεμμάτων δημοτικών εκτάσεων στο Θετίδιο της κοινότητας Σκοτούσσας, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, όπου μελλοντικά θα ακολουθήσει διαγωνισμός για το ποια εταιρεία θα πλειοδοτήσει την έκταση.

Στην συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης η επιστολή του ανεξάρτητου πλέον δημοτικού συμβούλου κ. Γ. Τριάντη, που είχε αποστείλει στην παράταξη του, και διέρρευσε στον Τύπο, όπου εξηγούσε τους λόγους της αποχώρησής και της ανεξαρτητοποίησης του, από την δημοτική ομάδα του κ. Εσκίογλου.

“ΚΑΤΗΓΟΡΩ”

Ο κ. Τριάντης στα βασικά σημεία της επιστολής του, απαριθμώντας τους λόγους της παραίτησης του και αναφέρεται σε άρνηση βοήθειας από τον Δήμαρχο μετά τον “Ιανό” σε θέματα που αφορούσαν την επιδιόρθωση ζημιών από την ΔΕΥΑΦ, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος έλαβε κονδύλια αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από την Πολιτεία. Επίσης, ο κ. Τριάντης, κάνει λόγο για δημιουργία «κλίκας» εντός του συνδυασμού, που τυγχάνει διαφορετικής αντιμετώπισης από τον Δήμαρχο Μάκη Εσκίογλου, και όπως σημειώνει, δεν τηρεί ίσες αποστάσεις προς όλους τους συμβούλους της πλειοψηφίας. Αναφέρεται επίσης για την έλλειψη επικοινωνίας μαζί του, παρά μόνο όταν υπήρχε πρόβλημα, καθώς και την μη επίσκεψη μαζί του, σε φορείς και Υπουργεία επί θεμάτων που αφορούσαν την ΔΕΥΑΦ. Ακόμα, δίδει έμφαση, στο θέμα της γεώτρησης που βρίσκεται κοντά στον Βιολογικό, αναφέροντας ότι δεν έχει τεθεί σε λειτουργία η γεώτρηση, παρότι έχει ανορυχθεί από την θητεία της πρώην δημάρχου της κ. Ιφου, σημειώνοντας ότι – σε συνδυασμό και με την νέα γεώτρηση – θα έριχνε τα νιτρικά του νερού κοντά στα 20, εκτιμώντας ότι υπήρξε άρνηση να τεθεί σε λειτουργία, λέγοντας ότι υπήρξε άρνηση για να μην  αναδειχθεί πολιτικά η κ. Ίφου.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Ο δήμαρχος κ.Μάκης Εσκίογλου παιρνοντας τον λόγο, σημείωσε ότι η ΔΕΥΑΦ είναι χρεωμένη κυρίως προς τη ΔΕΗ, και προσπαθεί με επισκέψεις του, στο ΥΠ.ΕΣ. να εντάξει στα ληξιπρόθεσμα της υποχρέωσης προς αυτή. Για την επιστολή Τριάντη σημείωσε ότι είναι λάθος ότι δεν δόθηκαν χρήματα στη ΔΕΥΑΦ καθώς έχουν δοθεί 70.000 ευρώ για τον καθαρισμό φρεατίων που ανήκουν σε αυτή, μετά τον “ΙΑΝΟ”  και τη μίσθωση αποφρακτικών. Επίσης, σχολίασε ότι δεν μπορούν να μεταφερθούν χρήματα από το δήμο προς τη ΔΕΥΑΦ και προς άλλο κωδικό. Ακόμα σημείωσε ότι έχει ζητήσει χρηματοδότηση για την ΔΕΥΑΦ 380.000 ευρώ, τα οποία δεν έχουν εγκριθεί. Αναγνώρισε την φιλότιμη προσπάθεια των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΦ και του Δήμου που εργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες καθώς και του ιδίου του κ.Τριάντη. Σημείωσε δε, ότι όταν ο κ.Τριάντης ανέλαβε αντιπρόεδρος, ήταν δρομολογημένη η τοποθεσία που θα γίνει η γεώτρηση. Για τις “κλίκες” που αναφέρει η επιστολή του, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Εσκίογλου ότι: “Έχω μάθει να επιβραβεύω του συνεργάτες μου και αυτό είναι μεγάλη αναλήθεια”. Ενώ για την ουσία της παραίτησης, όπως σχολίασε ο ίδιος ανέφερε: Αν εγώ τον ευχαριστούσα δημόσια στην ανακοίνωσή μου για το νερό, θα ήμουν ο καλός ο δήμαρχος…εκτιμώντας ότι ήταν η αφορμή για την παραίτηση.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Το θέμα της επιστολής του κ. Τριάντη έθεσε αρχικώς ο κ. Καραχάλιος, ο οποίος δεν στάθηκε στην αποχώρηση του κ. Τριάντη από την παράταξη του δημάρχου σχολιάζοντας την, ως δημοκρατικό του δικαίωμα του καθενός. Ο κ. Καραχάλιος όμως στάθηκε στον τρόπο λειτουργία της ΔΕΥΑΦ,  και του δημάρχου ως Προέδρου της ΔΕΥΑΦ, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ΔΕΥΑΦ, είναι απερίγραπτη και απαράδεκτη.

Η κ. Ίφου απευθύνθηκε προς τον κ. Δήμαρχο, δηλώντας απογοητευμένη με τα  όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με την  επιστολή του κ. Τριάντη, σημειώνοντας ότι παρέβλεψε το συμφέρον των δημοτών και χρέωσε τον δήμο με καινούργια γεώτρηση, ενώ δεν της άρεσε καθόλου η δικαιολογία…για την “πολιτική ανάδειξη” της ίδιας που αναφέρεται στην επιστολή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: “…είμαι αυτόφωτη, στηρίχθηκα στα πόδια μου και στις δυνάμεις μου, δεν είμαι ετερόφωτη και δεν στηρίχθηκα σε κανένα κομματικό δεκανίκι, Μάκη”.

Ο κ. Γκέβρος προέτρεψε το συμβούλιο να κρατήσει ένα επίπεδο και να μην υπάρχουν χαρακτηρισμοι και επανέλαβε την πρόταση που είχε κάνει η παράταξη του, για μια ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την ΔΕΥΑΦ, πρόταση που συμφώνησε και ο κ. Δημητρακόπουλος, ενώ ο κ. Αναγνώστου δεν θέλησε να σχολιάσει.

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος απάντησε στην κ. Ίφου, λέγοντας ότι δεν ισχύει αυτό που αναφέρει και ότι το πρόβλημα δεν θα λυνόταν μόνο με την γεώτρηση επί θητείας της, αλλά χρειάζεται συνδυασμός γεωτρήσεων ακόμα και τρίτης, ενώ σημείωσε ότι το κόστος της τωρινής ήταν μικρό. Για τα λεγόμενα του δημάρχου που απάντησε στην επιστολή του, ο κ. Τριάντης δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΤΟ ΘΕΤΙΔΙΟ 

Ο δήμαρχος Φαρσάλων στην εισαγωγική του τοποθέτηση επί του θέματος των φωτοβολταϊκών ανέφερε ότι υπήρξε συνάντηση με τους κατοίκους του Θετιδίου, όπου τους πρότειναν να μειωθούν τα στρέμματα που είχαν αρχικά προταθεί από τα 2.100 στρέμματα σε λιγότερα, ενώ ζήτησαν η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών να κατασκευαστεί, όσο πιο μακριά γίνεται από τον οικισμό.

Ο κ. Εσκίογλου ανέφερε ότι η σχετική απόφαση έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για την αυτοδιοίκηση που ψάχνουμε πόρους. Από την άλλη σημείωσε ότι τα φωτοβολταικά δεν δημιουργούν προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία και το οικονομικό όφελος για τους δημότες και για το δήμο, θα είναι πολύ σημαντικό αλλά και για τους κατοίκους του Θετιδίου.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κ. Κων/νος Δαμιανός προσκάλεσε και παρευρέθηκαν στο συμβούλιο εκπρόσωποι της εταιρείας Valorem, η οποία είχε κάνει ήδη αίτηση στην ΡΑΕ, ώστε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την μίσθωση εκτάσεων στο Θετίδιο. Στην τηλεδιάσκεψη παρευρέθηκαν οι κ.κ. Αριστοτέλης Αραβίδης και Θωμάς Σταύρου.

Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Ο πρόεδρος της κοινότητας Σκοτούσας κ. Αλέξανδρος Αγγελακόπουλος απηύθυνε ερωτήσεις στους εκπροσώπους της εταιρείας, που όπως σημείωσε τους βλέπει πρώτη φορά και ρώτησε για θέματα που αφορούσαν την τοποθεσία της επένδυσης, για την ανησυχία των κατοίκων και που θα τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά, αν έχουν μεριμνήσει για την κτηνοτροφία κλπ. Σημείωσε δε, ότι θα ψηφίσει “παρών” καθώς κλήθηκε αργά και δεν πρόλαβε να συγκαλέσει τοπικό συμβούλιο, ώστε να ενημερώσει τους υπόλοιπους τοπικούς συμβούλους.

Απαντήσεις επί των θεμάτων έδωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας που όπως ενημέρωσαν το σώμα πρόκειται για σοβαρή εταιρεία που αν κερδίσει τον διαγωνισμό (δικαίωμα θα έχουν και άλλες εταιρείες να συμμετάσχουν), θα φροντίσουν το προσωπικό, αλλά και τα υλικά για την κατασκευή του να αγορασθούν από την περιοχή, ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Ανέφεραν δε, ότι αν δεν πάρει την ανάλογη πλειοψηφία θα αποχωρήσουν από την επένδυση την επόμενη μέρα.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Ο κ. Καραχάλιος σημείωσε ότι ενώ αρχικώς το καλοκαίρι είχε ενδοιασμούς του, με την μείωση των στρεμμάτων στα 780 στρέμματα, την ενημέρωση και με το προσωπικό που θα εργαστεί και την προμήθεια υλικών από την περιοχή, αλλά και υπαλλήλων που θα απασχοληθούν για την κατασκευή του, δεν μπορεί να παραβλέψει καθώς τα έσοδα για το Δήμο αλλά και για το χωριό θα είναι σημαντικά. Η κ. Ίφου ανέφερε ότι πιστεύω ακράδαντα ότι δεν μπορούμε να παρακάμψουμε τη βούληση των δημοτών στο όνομα του χρηματικού οφέλους που θα έχει ο δήμος, χαρακτηρίζοντας τα ανταποδοτικά “ως το τυρί στην φάκα..”.

Απόντος του αρχηγού Κων/νου Τύμπα ο κ. Γκέβρος αφού αρχικά σημείωσε ότι είναι υπέρ των επενδύσεων, τόνισε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη απόφαση από την κοινότητα επί του θέματος. Ο κ. Δημητρακόπουλος εστίασε στις ενδεχόμενες επιδοτήσεις που υπάρχουν στην περιοχή στον ΟΠΕΚΕΠΕ από δηλωθεντα στρέμματα βοσκοτόπων. Ο κ. Αναγνώστου καταψήφισε το θέμα, γιατί πραγματοποιείται με την αντιλαϊκή πολιτική που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, που παραδίδουν εδώ και χρόνια την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξυπηρετώντας μόνο το κέρδος των ομίλων, ενώ ο κ. Τριάντης ανέφερε ότι χωρίς την θετική εισήγηση της τοπικής κοινότητας σε ένα τόσο μεγάλο έργο η ψήφο μου θα είναι αρνητική. Αρνητικός ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος κ.Ευάγγελος Κατσαούνης, ο οποίος κατάγεται από το Θετίδιο.

Η ΨΗΦΙΣΗ

Η διαδικασία πήγε σε ονομαστική ψηφοφορία όπου 15 σύμβουλοι ψήφισαν θετικά οι κ.κ. Δαμιανός, Χατζηπλή, Κουκουλιός, Γούσιας, Γκατζόγιας, Μπασαγιάννης, Χαμορούσου, Μπαλατσός, Μπρόζος, Αρσενοπούλου, Καραχάλιος, Αγγελακόπoυλος Γ., Παναγιωτοπούλου, Μπένου και Πατσιούρας.

Καταψήφισαν οι κ.κ. Ίφου, Κατσούνης, Λελεντής, Γκέβρος, Δημητρακόπουλος, Αναγνώστου και Τριάντης, ενώ παρών ψήφισαν Παπαγεωργίου και Αλεξ. Αγγελακόπουλος. Δεν ψήφισε τίποτα η κ. Αγγελακοπούλου που έλειπε από την ψήφιση, ενώ απόντες από την τηλεδιάσκεψη ήταν οι κ.κ. Συροπούλου, Μπαμπανίκας και Τύμπας.

 

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία Γ.Γ.