Κέλλας: Αναλλοίωτη στο χρόνο, η μνήμη των Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας

Την ημέρα Μνήμης και Τιμής των προγόνων μας από την Ανατολική Ρωμυλία, τίμησε ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, ο οποίος, προσκεκλημένος της Εξωραϊστικής Μορφωτικής Λέσχης Φιλιππούπολης, έδωσε το παρών στο μνημόσυνο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, συνεχάρη το Δ.Σ και τα μέλη της Εξωραϊστικής Μορφωτικής Λέσχης, καθώς, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, “μέσα από ανάλογες πρωτοβουλίες διατηρούνται ζωντανές σελίδες της ιστορίας μας, καθώς οι Έλληνες της Ανατολικής Ρωμυλίας, γνώρισαν το αδίστακτο πρόσωπο του εθνικιστικού μίσους, με εκδιώξεις από τις πατρογονικές τους εστίες και απίστευτες ταλαιπωρίες και κακουχίες”.

Μετά το πέρας της τελετής του μνημοσύνου, ο κ. Κέλλας ανέφερε:

«Τιμήσαμε, σήμερα, τη μνήμη των χιλιάδων προγόνων μας από την Ανατολική Ρωμυλία, που από τις αρχές του 20ου αιώνα και στο πλαίσιο δημιουργίας του Βουλγαρικού κράτους, βίωσαν τον δικό τους διωγμό.

Καταργήθηκαν ελληνικά σχολεία, έκλεισαν ελληνικές εκκλησίες, καταστράφηκαν ελληνικά σπίτια, με αποτέλεσμα 37.000 Έλληνες της περιοχής, να ξεριζωθούν και να έρθουν στην Ελλάδα, με κύριο μέρος εγκατάστασής τους την Θεσσαλία.

Μια αναδρομή στη μακραίωνη ιστορία της χώρας μας, που είναι γεμάτη από δοκιμασίες και αγώνες, αποδεικνύει ότι η πατρίδα μας δε λύγισε ποτέ, αλλά, αντιθέτως, στέκεται όρθια, αυτοδύναμη και ανεξάρτητη, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Είμαστε υπερήφανοι για τους προγόνους μας, τις θυσίες και τους αγώνες τους!

Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ».