Μάξιμος προς Κεραμέως: Εγγραφή σε άλλη σχολή όσων αποχωρούν από στρατιωτική σχολή

«Προτίθεστε να εξετάσετε τη δυνατότητα όσοι νεοεισακτέοι στρατιωτικών σχολών αποχωρούν για προσωπικούς λόγους από αυτές να έχουν τη δυνατότητα εγγραφής κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος στην αμέσως επόμενη σχολή προτίμησής τους στο μηχανογραφικό τους δελτίο, όπως ισχύει και για όσους απορρίπτονται από τις στρατιωτικές σχολές για λόγους υγείας;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έγινε αποδέκτης εύλογων παραπόνων, στην ερώτησή του προς την αρμόδια υπουργό σημειώνει ότι «σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις αν κάποιος εγγραφεί σε στρατιωτική σχολή ως επιτυχών στις πανελλαδικές εξετάσεις και εν συνεχεία παραιτηθεί επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, τότε δεν έχει το δικαίωμα αυτόματης εισαγωγής σε άλλη σχολή ή τμήμα της επόμενης προτίμησής του στο μηχανογραφικό του δελτίο. Τέτοιο δικαίωμα έχουν μόνον οι εισακτέοι οι οποίοι απορρίπτονται για λόγους υγείας. Ο εισακτέος που δεν εμπίπτει στην παραπάνω κατηγορία οφείλει να αναμείνει την παρέλευση του ακαδημαϊκού έτους, ώστε να συμπληρώσει εκ νέου το μηχανογραφικό έντυπο των εξετάσεων, εισερχόμενος βεβαίως με ευκολία, καθώς οι βάσεις εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές είναι πολύ υψηλές.

Ως εκ τούτου, μαθητές με πολύ υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις, που τους επιτρέπουν να εισαχθούν σε οποιαδήποτε σχολή της αρεσκείας τους, και οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο αποφάσισαν να μην συνεχίσουν στην στρατιωτική σχολή που εισήχθησαν είναι αναγκασμένοι να χάσουν έναν ολόκληρο χρόνο από την εκπαιδευτική διαδικασία».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «όπως είναι φυσικό, αυτή η εξέλιξη μπορεί να έχει και ψυχολογική επίπτωση στον νέο ή στην νέα, που δεν θα εισαχθεί αμέσως σε μια άλλη σχολή, παρά την υψηλή τους βαθμολογία». Τέλος επισημαίνει ότι «τα παιδιά αυτά, έχοντας ξεπεράσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, και εφόσον δεν εργάζονται, θα είναι επί ένα έτος ανασφάλιστα».