Μ. Χαρακόπουλος από Ελευθέριο: Πότισαν με το αίμα τους το δένδρο της Ελευθερίας!

«Τα γεγονότα αυτής της οδυνηρής περιόδου πρέπει να μην λησμονηθούν. Όχι μόνον γιατί όσοι χάθηκαν ήταν δικοί μας άνθρωποι. Αλλά κυρίως ως αποδεικτικά στοιχεία της τραγικής κατάληξης των ολοκληρωτικών αντιλήψεων. Για να μην επιτρέψουμε την επανάληψή τους. Για να αυξήσουμε τον σεβασμό μας προς τη ζωή, προς τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας. Η θυσία των εκτελεσθέντων στο Ελευθέριο μας θυμίζει ότι κάποιοι πότισαν με το αίμα τους το δένδρο της ελευθερίας, που δεν ήταν πάντα δεδομένη». Τα παραπάνω τόνισε σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την επιμνημόσυνη δέηση για τους 43 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων στην πλατεία του Ελευθέριου του δήμου Κιλελέρ.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «τιμούμε σήμερα την μνήμη όσων εκτελέσθηκαν κατά τρόπο βάρβαρο και απεχθή από τα ναζιστικά στρατεύματα, βάσει της απαράδεχτης αντίληψης της συλλογικής ευθύνης.


Μια προσέγγιση που μόνον ολοκληρωτικές ιδεολογίες και αυταρχικά καθεστώτα ακολουθούν, τα οποία αδιαφορούν παντελώς για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εξάλλου στόχος τους δεν είναι σε περιπτώσεις όπως αυτή στο Ελευθέριο η απόδοση δικαιοσύνης. Είναι μόνον η επιβολή του καθολικού τρόμου και της απόλυτης εξουσίας τους με την άσκηση της πιο ωμής βίας.

Γι’ αυτό και οι δυνάμεις κατοχής των Γερμανών ναζί, δέσμιες της ρατσιστικής τους ιδεολογίας, απαξίωναν την ίδια την αξία της ζωής την οποία αφαιρούσαν αδιακρίτως από τους ανθρώπους στις περιοχές που κατείχαν».

Οι προκλήσεις εξακολουθούν

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να διδαχθούμε από το κοινό μας παρελθόν, το κοντινό και το μακρινότερο. Γιατί αυτό ήταν που μας διαμόρφωσε. Σε αυτό οφείλουμε τα πιστεύω μας, τις ιδέες μας, τη συλλογική εικόνα του έθνους μας. Αν την χάσουμε, αν αδιαφορήσουμε κοιτώντας μόνον τα εφήμερα, τότε και εμείς θα χαθούμε. Γιατί η ιστορία συνεχίζεται, οι προκλήσεις εξακολουθούν. Η κάθε γενιά, και η δική μας και αυτές που θα έλθουν μετά από εμάς, θα πρέπει να απαντήσουμε αποφασιστικά αλλά και δημιουργικά σε όλα όσα μας απειλούν. Γι’ αυτό, λοιπόν, θα συνεχίσουμε να στρέφουμε το βλέμμα μας και να κλίνουμε το γόνυ στους εκτελεσθέντεςπατριώτες στο Ελευθέριο».