Ζάκυνθος: συντριβή αεροσκάφους PZL

Σώος ειναι ο πιλότος ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους τύπου PZL, που έκανε αναγκαστική προσγείωση στην Ζάκυνθο.

Ο χειριστής του αεροσκάφους επιχειρούσε ρίψεις νερού σε εστίες φωτιάς που ξέσπασαν στο νησί.

Κάποια στιγμή ενημέρωσε ότι “χτυπήθηκε” από ένα ισχυρό ρεύμα αέρα και ότι θα επιχειρήσει αναγκαστική προσγείωση, όπως και έκανε.

Στην διάρκεια της αναγκαστικής προσγείωσης, το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε δέντρα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Ο πιλότος φέρεται να ανέφερε, μετά την προσγείωση, ό,τι ειναι καλά στην υγεία του. Ο πιλότος απομακρύνθηκε από το σημείο όπου “‘έκατσε” το αεροπλάνο, με την βοήθεια πυροσβεστών, που έσπευσαν να βοηθήσουν.

φωτιά - Ζάκυνθος

Δύο εστίες φωτιάς, μία πάνω από την πίστα της Λιθακιάς και η άλλη ανάμεσα σε Μαχαιράδο και Κοιλιωμένο (στη θέση Καταλούπο) ξέσπασαν στην Ζάκυνθο, ενώ αργότερα υπήρξε ενημέρωση και για τρίτο μέτωπο φωτιάς στον Κοιλιωμένο!

φωτιά - Ζάκυνθος

Στην Λιθακιά η φωτιά ξεκίνησε απο σπουπιδότοπο, λίγο πιο πάνω από την πίστα της Λιθακιάς. Εκεί επιχειρούν 15 άνδρες με 5 οχήματα.

Τα αεροσκάφη PZL είναι πολωνικής κατασκευής. 30 από τα αεροσκάφη αυτά αγοράστηκαν μεταξύ Μαρτίου 1983 και Ιανουαρίου 1984 από την Ελλάδα με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Έκτοτε υπηρετούν στην 359 ΜΑΕΔΥ (Μοίρα Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών, με έδρα τη Δεκέλεια), έχοντας ως αποστολή τους αεροψεκασμούς και την πυρόσβεση.

Τα τελευταία χρόνος ο ρόλος τους έχει επικεντρωθεί στην πυρόσβεση. Ως πυροσβεστικό το Πεζετέλ είναι κατάλληλο για το εδαφικό ανάγλυφο της ελληνικής επικράτειας, καθώς μπορεί να προσεγγίσει δύσβατες ορεινές εκτάσεις με κλίσεις έως και 60%, έχοντας παράλληλα μεταφορική ικανότητα 2.500 lt υγρού φορτίου.

Πηγή: ant1news.gr