Ηλιακό έγκαυμα: Οι 5 τρόποι σωστής αντιμετώπισης

Το ηλιακό έγκαυμα μας πληγώνει με περισσότερους από έναν τρόπους. Ο κίνδυνος από το ηλιακό έγκαυμα ξεπερνά κάθε σύντομο πόνο, κοκκίνισμα ή δυσφορία, γιατί μετά την επούλωσή του, παραμένει μόνιμη βλάβη.

Το ηλιακό έγκαυμα επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος και είναι η κύρια αιτία στην πλειονότητα των περιπτώσεων του καρκίνου του δέρματος και της πιο σοβαρής μορφής του, του μελανώματος.

Οι 5 τρόποι αντιμετώπισης ηλιακού εγκαύματος που συστήνουν οι δερματολόγοι:

1. Προσπαθήστε να κρυώσετε την περιοχή του εγκαύματος

Εάν βρίσκεστε στη θάλασσα ή την πισίνα, κάντε μια γρήγορη βουτιά για να κρυώσετε το δέρμα σας, αλλά μόνο για λίγα δευτερόλεπτα, ώστε να μην παρατείνετε την έκθεσή σας. Στη συνέχεια, καλύφθείτε και μην παραμείνετε άλλο στον ήλιο. Τοποθετήστε κρύες κομπρέσες αλλά μην βάλετε πάγο απευθείας στο ηλιακό έγκαυμα. Κάντε ένα δροσερό ντους, αλλά όχι για πολύ ώρα και αποφύγετε το σκληρό σαπούνι, το οποίο μπορεί να ερεθίσει ακόμη περισσότερο το δέρμα.

2. Ενυδατώστε το δέρμα όσο είναι υγρό

Ενώ το δέρμα είναι ακόμα υγρό από το ντους, χρησιμοποιήστε μια απαλή ενυδατική λοσιόν (αλλά όχι αλοιφές με βάση το πετρέλαιο ή το λάδι, οι οποίες μπορεί να παγιδεύσουν τη θερμότητα και να κάνουν το κάψιμο χειρότερο). Επαναλάβετε για να διατηρήσετε ενυδατωμένο το δέρμα τις επόμενες ημέρες.

3. Μειώστε τη φλεγμονή

Αν το έγκαυμα είναι σε μεγάλη επιφάνεια του δέρματος και πολύ έντονο ίσως χρειαστεί να πάρετε ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ) για να μειώσετε τη φλεγμονή και την ταλαιπωρία σας, λέει ο Δρ Brackeen, από το Ινστιτούτο Καρκίνου του Δέρματος στο Λάμποκ του Τέξας. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια κρέμα κορτιζόνης 1% για λίγες ημέρες για να καταπραϋνετε την ερυθρότητα και το πρήξιμο. Η εφαρμογή κρέμας με αλόη βέρα μπορεί επίσης να καταπραΰνει τα ήπια εγκαύματα και θεωρείται γενικά ασφαλής. Συνεχίστε με δροσερές κομπρέσες για να βοηθήσετε στην ταλαιπωρία, φορέστε χαλαρά, μαλακά ρούχα για να αποφύγετε περαιτέρω ερεθισμό του δέρματος και μην εκτείθεστε στον ήλιο έως ότου επουλωθεί το ηλιακό έγκαυμα.

4. Αναπληρώστε τα υγρά σας

Τα εγκαύματα τραβούν υγρό στην επιφάνεια του δέρματος για την ενυδάτωσή τους, εξηγεί ο Δρ Brackeen. Οπότε, είναι σημαντικό να ενυδατωθείτε πίνοντας επιπλέον νερό.

5. Δείτε έναν γιατρό εάν…

Θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν εσείς ή ένα παιδί έχετε σοβαρή φουσκάλες σε μεγάλο μέρος του σώματος, έχετε πυρετό και ρίγη ή νιώθετε σύγχυση. Μην ξύνετε ή σκάτε τις φουσκάλες, γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Θα καταλάβετε την ύπαρξη λοίμωξης αν δείτε πύον ή κόκκινες ραβδώσεις.

Το δέρμα σας θα επουλωθεί, αλλά έχει γίνει πραγματική ζημιά.
«Τα επαναλαμβανόμενα ηλιακά εγκαύματα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και πρόωρη γήρανση του δέρματος», λέει ο Δρ Brackeen, τονίζοντας την τεράστια σημασία της χρήσης του αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας.

Πηγή: skincancer.org