Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά και τη μνήμη όσων πάλεψαν και θυσιάστηκαν προκειμένου να έχουμε εμείς δικαιώματα στην εργασία και στην αξιοπρεπή διαβίωση και μας εμπνέουν, σήμερα, ακόμη περισσότερο, προκειμένου ενωμένοι να αγωνιστούμε ενάντια στο αντεργατικό, αντισυνδικαλιστικό και αντιδημοκρατικό σχέδιο της κυβέρνησης.
Στον δρόμο της ανειρήνευτης ταξικής πάλης που χάραξαν οι εργάτες του Σικάγου το 1886, οι νεκροί του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, οι 200 της Καισαριανής του 1944.
Η θεσμοθέτηση της οκτάωρης εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων έγινε με αγώνες αληθινούς, που βάφτηκαν από το αίμα των νεκρών της εργατικής τάξης. Αγώνες έναντι στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις, που επεδίωκαν τη συνέχιση του εργασιακού μεσαίωνα και αντιλαμβάνονταν τη δουλειά ως δουλεία και τους εργαζόμενους ως σκλάβους.
Η  κυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιεί την πανδημία ως σημαία ευκαιρίας για να υλοποιήσει το αντικοινωνικό και αντεργατικό πρόγραμμά της. Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να δηλώνει κυνικά ότι η εργασία στην Ελλάδα είναι «ακριβή» και ότι χρειάζεται περαιτέρω ελαστικοποίησή της. Μας παρουσιάζει το σχέδιο Πισσαρίδη, όπου οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματα τους αντιμετωπίζονται ως πρόβλημα και όχι ως η λύση του προβλήματος ως την μοναδική πρόταση για την «ανάπτυξη» και προβάλλει ως αναγκαιότητα την περαιτέρω ελαστικοποίηση και απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την διατήρηση του κατώτατου μισθού σε χαμηλά επίπεδα.
Μετά τις αντεργατικές ρυθμίσεις των δύο τελευταίων ετών και την ανεξέλεγκτη εργοδοτική αυθαιρεσία, μετά την εργαλειοποίηση της πανδημίας για μείωση μισθών,  ελαστικοποίηση της εργασίας και άλλες αντεργατικές ρυθμίσεις, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά  κηρύσσει ουσιαστικά τον  πόλεμο  στον κόσμο της εργασίας.
Με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο  επιχειρείται το τελειωτικό χτύπημα, στο ωράριο, στους μισθούς, στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες.
Πρόκειται για έναν «εργασιακό οδοστρωτήρα».
Κατάργηση του οκταώρου και θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας , απλήρωτες υπερωρίες, αύξηση του ετήσιου ορίου υπερωριακής απασχόλησης, διευθέτηση χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις αντί για επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις και  απελευθέρωση καταχρηστικών  απολύσεων  είναι μόνο μερικά από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Μαζί με διατάξεις που στοχεύουν στον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και  τον έλεγχο  του συνδικαλιστικού  κινήματος, στον περιορισμό του  δικαιώματος στην   απεργία, στην  ποινικοποίηση  των  κινητοποιήσεων των εργαζομένων και  στην περαιτέρω υποβάθμιση του ΣΕΠΕ. Μετατρέπουν το δικαίωμα στην απεργία σε ιδιώνυμο αδίκημα.
Καθιερώνονται οι νέου τύπου, εξ αποστάσεως, εργασιακές σχέσεις με βάση τα τετελεσμένα που δημιουργήθηκαν με πρόσχημα την πανδημία: σπίτια-εργασιακές γαλέρες, μειώσεις μισθών, εργαζόμενοι έρμαια στην ασυδοσία του εργοδότη, για τον τρόπο απασχόλησης και για την κατανομή του οκταώρου στη διάρκεια της ημέρας. χωρίς δικαίωμα αποσύνδεσης, σε αποξένωση, με έλλειψη ελευθέρου χρόνου και προσωπικής ζωής.
Οι καταχρηστικές απολύσεις δεν θα έχουν καμία διοικητική και οικονομική επίπτωση για τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες. Προβλέπεται απλώς «έξτρα» αποζημίωση μερικών επιπλέον μισθών στον εργαζόμενο στην περίπτωση καταχρηστικής απόλυσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης, ακόμα και αν απέλυσε παράνομα τον εργαζόμενο της επιχείρησης, δεν θα έχει την υποχρέωση επαναπρόσληψης, αλλά θα μπορεί να δώσει ορισμένους μισθούς, ως αστική ποινή και μόνο αν τα οικονομικά της επιχείρησης το επιτρέπουν. Διευκολύνονται ακόμα περισσότερο οι αντεργατικές μεθοδεύσεις και αυθαιρεσίες στους χώρους δουλειάς, και η διαδικασία επίλυσης των εργατικών διαφορών μεταφέρεται στον ΟΜΕΔ όπου κυριαρχούν οι εργοδοτικοί φορείς.
Οι εργαζόμενοι μπορούμε συλλογικά και ενωτικά να ανατρέψουμε τους αντεργατικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς.
Εκατό τριάντα πέντε χρόνια, μετά την Εργατική πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, το σύνθημα «8ώρες δουλειά, 8ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ατομικός χρόνος καθίσταται δραματικά επίκαιρο.
Με οδηγό την Εργατική Πρωτομαγιά  θα παλέψουμε με ενότητα και αλληλεγγύη για το δικαίωμα σε εργασία με ανθρώπινους όρους και αξιοπρεπή αμοιβή, με διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων. Για  το δικαίωμα στην προσωπική και οικογενειακή ζωή.  Για ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας, για ισχυρό  κοινωνικό κράτος. Για περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Στις 6 του Μάη  οι εργαζόμενοι  και οι  εργαζόμενες,  οι  νέες και οι νέοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, όλοι και όλες, τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά και  στέλνουμε  ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση, να μην τολμήσει να φέρει το αντεργατικό έκτρωμα στη βουλή.
ΟΧΙ στην κατάργηση του 8ωρου
ΟΧΙ  στη διάλυση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων
Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία  και στην προσωπική και οικογενειακή ζωή είναι  δικαίωμα όλων μας.