Προσκεκλημένη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής με θέμα το νέο νομοσχέδιο η πρόεδρος του Αγροτικού συνεταιρισμού “ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΓΗ” κ. Αυφαντή Βασιλική-Ματούλα

Μετά από πρόσκληση  της  Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής με θέμα “Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και άλλους φορείς για θεομηνίες” συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 16/04/2021 η πρόεδρος του Αγροτικού συνεταιρισμού “ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΓΗ” κα Αυφαντή Βασιλική-Ματούλα.

Η κα Αυφαντή κλήθηκε να σχολιάσει το νέο νομοσχέδιο που κατεβάζει για ψήφιση η κυβέρνηση για τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο και  με βάσει  τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από την καταστροφική πλημύρα του Ιανού τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η κα Αυφαντή επεσήμανε με σκληρή γλώσσα ξεκινώντας την τοποθέτησή της, πως η επαρχία Φαρσάλων ενώ είναι η πρώτη που χτυπήθηκε από την θεομηνία και είναι αυτή που θρήνησε το πρώτο θύμα, δυστυχώς για δύο ημέρες που συζητείτε το νομοσχέδιο δεν αναφέρθηκε τίποτα για τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες καταστροφές που υπέστη η περιοχή μας.

Ενώ καυτηρίασε την προχειρότητα των συντακτών του νομοσχεδίου οι οποίοι αγνοούν ότι οι άξονες της αγροτικής δραστηριότητας  είναι 4 (Γεωργία, Κτηνοτροφία, Αλιεία, Δασοκομία) το νομοσχέδιο αναφέρεται μόνο στον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό τομέα.

Επίσης προβλέπεται ότι επιχορηγούνται οι εκμεταλλεύσεις που ΑΝΗΚΟΥΝ (ιδιόκτητα)  σε ένα η περισσότερα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, αφήνοντας απ’ έξω λόγω άγνοιας τις  μισθωμένες ή παραχωρούμενες εκμεταλλεύσεις.

Περιέγραψε και ανέλυσε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν,  όπως οι καλλιέργειες που ήταν έτοιμες για συγκομιδή, ο αγροτικός εξοπλισμός, οι γεωτρήσεις, τα ηλεκτρομοτέρ, τα αποθηκευμένα προϊόντα, αλλά κυρίως η καταστροφή του γόνιμου εδάφους από τα φερτά άχρηστα υλικά.

Οι προτάσεις που κατέθεσε και υποστήριξε ότι έχουν ανάγκη οι αγροτικές  επιχειρήσεις είναι:

  1. Γενναίες μακροχρόνιες ρυθμίσεις ή και διαγραφές χρεών
  2. Μειώσεις των μισθωμάτων δημοτικών αγροτεμαχίων
  3. Κρατική παρέμβαση στην αυξανόμενη τιμή των ζωοτροφών.
  4. Κρατική παρέμβαση για την αποκατάσταση της ισορροπίας της συμβολαιακής καλλιέργειας.

Αυτές είναι οι ανάγκες που πρέπει να προλαμβάνει και να ικανοποιεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Η θεομηνία ανέδειξε ότι αποζημιώσεις λογικής εντυπώσεων,  χωρίς σχέδιο και μέθοδο  δημιουργούν πολλές αδικίες σε βάρος αυτών που πραγματικά  δικαιούνται αποζημιώσεις και δυστυχώς τέτοια φαινόμενα είχαμε αρκετά.

Σε κάθε περίπτωση πρότεινε ότι ο ΑΣ Φαρσάλων Γή θα είναι στη διάθεσή τους για να συμβάλλει με την εμπειρία του, προς αυτή την κατεύθυνση.

Με το τέλος της ομιλίας της απέσπασε τα εύσημα από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κο Λυκουρέντζο, από τον πρώην υφυπουργό  κο Κόκκαλη  και πολλούς παριστάμενους βουλευτές.