Ε. Λιακούλη: «Παντοτινή ‘’πυξίδα’’ μας οι αγώνες των Αγροτών του Κιλελέρ»

Στις εκδηλώσεις μνήμης, με την ευκαιρία συμπλήρωσης των 111 χρόνων από την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών στο Κιλελέρ, παραβρέθηκε η βουλευτής και καταγόμενη από τον Πλατύκαμπο του Δήμου Κιλελέρ, Ευαγγελία Λιακούλη, εκπροσωπώντας την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Οι φετινές εκδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Κιλελέρ, πραγματοποιήθηκαν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων, στο «σφιχτό» πλαίσιο που επιτάσσει η πανδημία του κορονοϊού.

Η βουλευτής Λάρισας αφού παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση, η οποία τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Σεβασμιότατο κ.κ. Ιερώνυμο, στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στον χώρο του μνημείου των πεσόντων Θεσσαλών Αγροτών – Αγωνιστών.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων η Ευαγγελία Λιακούλη δήλωσε:

«Οι Αγρότες-Αγωνιστές του Κιλελέρ ξεσηκώθηκαν 29 χρόνια μετά την ένωση της Θεσσαλίας με την Ελλάδα, σηματοδοτώντας με την στάση τους πως η Ελευθερία, δεν είναι μόνο μια αφηρημένη ιδέα, αλλά χρειάζεται και ‘’ψωμί’’, όπως χρειάζεται και την προοπτική για μια ουσιαστική Ζωή αυτοπραγμάτωσης, ειδάλλως είναι μόνο ‘’ένα πουκάμισο αδειανό’’…

Με μαυρισμένα από τον ήλιο πρόσωπα, ξερακιανοί, με βαθιές τις ρυτίδες του μόχθου και ζώντας στο καθημερινό δικό τους σκοτάδι – αληθινοί δούλοι – κάτω από τη μπότα των τσιφλικάδων και των επιστατών τους, οι Αγρότες-Αγωνιστές του Κιλελέρ, έφεραν ωστόσο μέσα τους τον σπόρο του ασυμβίβαστου, όπως και του πραγματικά Ελεύθερου Ανθρώπου.

Αυτόν τον σπόρο, πότισε με τον επαναστατικό του λόγο ο αγωνιστής Μαρίνος Αντύπας, που δολοφονήθηκε πισώπλατα, από τα αφεντικά της εποχής του, που έβλεπαν τη ‘’βολή’’ τους να χάνεται…

Οι Αγρότες-Αγωνιστές του Κιλελέρ, ακολουθώντας το παράδειγμά του, πότισαν με το αίμα τους τα χώματα – αυτά τα ίδια που πρώτα είχαν ποτίσει με τον ιδρώτα τους.

Οι Αγρότες-Αγωνιστές του Κιλελέρ γέννησαν το σύγχρονο Αγροτικό Κίνημα, που αποτέλεσε πυρήνα ανθρώπινων δικαιωμάτων και συλλογικών κοινωνικών διεκδικήσεων, πολιτικοποιώντας τη δράση τους.

Οι Αγρότες-Αγωνιστές του Κιλελέρ άνοιξαν δρόμους για τις επόμενες γενιές.

Το μήνυμά τους σήμερα είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Η αγροτική παραγωγή βρίσκεται σε εσωστρέφεια και απομόνωση, το εισόδημα συρρικνώνεται, ο ΕΛΓΑ είναι απαρχαιωμένος και η κλιματική κρίση είναι παρούσα και καταστροφική για τις παραγωγές. Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης της αγροτικής οικονομίας, μετατρέποντας την κρίση της πανδημίας σε ευκαιρία για την αγροτική παραγωγή, με την παγκόσμια διάδοση και κυριαρχία του μοντέλου της μεσογειακής διατροφής που συνδέεται εδώ και αιώνες με την υγεία και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ένα ζητούμενο πλέον, για όλον τον κόσμο

Χρέος μας είναι να κρατήσουμε αυτούς τους δρόμους ανοιχτούς και να παλέψουμε ασταμάτητα και ασυμβίβαστα , τιμώντας τους παππούδες μας που γέννησαν την Αγροτική Ιδέα …».