Παγετός την Δευτέρα

Πού και πότε θα είναι πιο έντονα τα φαινόμενα. Πόσο χαμηλά θα πέσει ο υδράργυρος. Αναλυτική πρόγνωση ανά περιοχή.

Στη δυτική και βόρεια χώρα θα εκδηλωθούν παροδικές χιονοπτώσεις, κυρίως τις πρωινές ώρες, με βαθμιαία βελτίωση. Στα Δωδεκάνησα αναμένονται τοπικές βροχές, κυρίως τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές θα εκδηλωθούν νεφώσεις, με χιονόνερο και χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες και στα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί, 7 με 8 μποφόρ, στα ανατολικά τοπικά 9 και στο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας έως 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός, στα κεντρικά και τα βόρεια ισχυρός. Στα βόρεια ηπειρωτικά ο παγετός θα είναι κατά τόπους ολικός.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, με χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο κυρίως στα βόρεια. Θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι, 6-8 και τοπικά 9 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 01 βαθμό έως 06 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια, 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερα).

Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις, τοπικά αυξημένες τις πρώτες πρωινές ώρες, με παροδικές χιονοπτώσεις. Γρήγορα όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι, 5 με 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από -05 έως 02 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία και στην Θράκη  αναμένονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες με παροδικές χιονοπτώσεις. Γρήγορα όμως ο καιρός στις περισσότερες περιοχές θα βελτιωθεί. Θα πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί, 5 με 7 μποφόρ, πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 8-9 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από -09 έως 02 βαθμούς Κελσίου (σημ: στη δυτική Μακεδονία από -15 έως -02 βαθμούς Κελσίου).

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές στα κεντρικά και τα βόρεια με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως τις πρωινές ώρες. Γρήγορη βελτίωση αναμένεται στα βόρεια και από το απόγευμα στα νότια. Θα πνέουν άνεμοι από βορειοανατολικές διευθύνσεις, 5 με 7-8 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -10 έως 02 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα βόρεια, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες. Στις υπόλοιπες περιοχές, νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι, 6 με 8 μποφόρ, στα ανατολικά και στα νότια 9 και τοπικά στα θαλάσσια τμήματα έως 10 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από -04 έως 06 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερα.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτηαναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά κυρίως της Κρήτης, όπου θα είναι κατά τόπους πυκνές. Θα πνέουν βόρειοι άνεμοι7 με 9 μποφόρ, τοπικά έως 10 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναμένονται νεφώσεις, με χιονόνερο ή χιόνι. Στα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν νεφώσεις, με τοπικές βροχές, κυρίως τις πρωινές ώρες. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι, 7 με 9 μποφόρ, πρόσκαιρα τοπικά έως 10 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι, 5 με 7 μποφόρ, βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου (σημ: στα βόρεια από το μηδέν έως τους 04 βαθμούς).

Ο καιρός την Τρίτη
Την Τρίτη, στα δυτικά αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Στα βόρεια θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με ασθενείς χιονοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές θα αναπτυχθούν νεφώσεις, με χιονόνερο και χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης και βαθμιαία και σε περιοχές της Κρήτης με χαμηλό υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί στα δυτικά, 4 με 6 μποφόρ, που από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους-βορειοδυτικούς, με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι, 7 με 9 μποφόρ, στο Αιγαίο τοπικά έως 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός, στα κεντρικά και βόρεια ισχυρός. Στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ολικός.