Συνάντηση Ο.ΕΜ.Ε.Θ με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Χρ. Τριαντόπουλο

Παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου οικονομικών, Χρήστου Τριαντόπουλου και του προέδρου της ΕΣΕΕ, Γιώργου Καρανίκα συνεδρίασε χθες Τρίτη 2/2/2021 το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας.

Ο ΓΓ του υπουργείου ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ για το σχεδιασμό του νέου προγράμματος επιδότησης των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων, ενώ άκουσε τα αιτήματα των θεσσαλών εμπόρων, με κυριότερα τα εξής:

• Μετατροπή όλων των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα

• Επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων για όλες τις οφειλές , με το πέρας της πανδημίας

• Θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού

• Κούρεμα χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας

• Μείωση ενοικίων όσο διαρκεί η πανδημία

• Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα που τα καταστήματα έμειναν κλειστά με κρατική εντολή

• Δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για αγορά εμπορευμάτων

Ο κύριος Τριαντόπουλος αρχικά τόνισε τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τις επιχειρήσεις, ενώ σημείωσε ότι πλέον σε επίπεδο ευρωπαϊκής επιτροπής επιτρέπεται το επιστρεπτέο κομμάτι να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέο, κάτι που το υπουργείο το αξιολογεί. Για τις δόσεις των ρυθμίσεων σημείωσε ότι μεταφέρονται, ενώ το θέμα θα επανεξεταστεί συνολικά μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Σε ότι αφορά στο θέμα του ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού επεσήμανε τις δυσκολίες, οι οποίες σχετίζονται με το πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής και τη λογική των θεσμών για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας πληρωμών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας αναφέρθηκε στην καθυστέρηση που παρατηρείται σε ότι αφορά στη νομοθέτηση της μετάθεσης του χρόνου πληρωμής των επιταγών, ενώ ζήτησε να δημιουργηθεί ένα ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω της ΑΑΔΕ για τη χρηματοδότηση των κομιστών των επιταγών. Επίσης διατύπωσε τη θέση της, έστω και δοκιμαστικής, θεσμοθέτησης του ακατάσχετου λογαριασμού, καθώς η παρούσα κατάσταση ευνοεί την παραοικονομία και τέλος προανήγγειλε το άνοιγμα της συζήτησης εκ μέρους της ΕΣΕΕ για κούρεμα του ιδιωτικού χρέους καθώς και την κατάθεση στις περιφέρειες ενός πλαισίου εκπόνησης προγραμμάτων χρηματοδοτικών ενισχύσεων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ζούμε έναν ιδιότυπο Γολγοθά και χρειαζόμαστε την αμέριστη και ουσιαστική στήριξη προκειμένου να επιβιώσουμε.

Το ραντεβού μεταξύ των θεσσαλών εμπόρων και του γενικού γραμματέα του υπουργείου οικονομικών ανανεώθηκε για τις αρχές του επόμενου μήνα, προκειμένου μέσα από τη συχνή επαφή και την παρακολούθηση των εξελίξεων να μπορέσουν να δοθούν οι αναγκαίες λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν τον εμπορικό κόσμο.

Ο.ΕΜ.Ε.Θ